Български граждани, които не са били в Шенгенското пространство през последните 14 дни преди датата на пристигането си в САЩ и не са минавали транзитно през него по пътя си за САЩ, могат да влязат в САЩ. Това потвърдиха от посолството на САЩ в България потвърди пред Министерство на външните работи, съобщиха от ведомството. 

БЛИЦ уточнява, че това се случва във връзка с прокламацията на президента на САЩ Доналд Тръмп от 11 март 2020 г. 

Посолството на САЩ в България е потвърдило пред МВнР, че български граждани, които не са били в Шенгенското пространство през последните 14 дни преди датата на пристигането си в САЩ и не са минавали транзитно през него по пътя си за САЩ, могат да влязат в САЩ, пише в позицията. 

Американци бягат от Европа заради COVID-19

Забраната за влизане в САЩ на лица, които са били в Шенгенското пространство през последните 14 дни до датата на пристигането им в САЩ не важи за американските граждани, притежаващите зелени карти, съпруги/съпрузи на американски граждани и на притежатели на зелени карти, неомъжени деца на американски граждани и притежатели на зелени карти под 21 години, осиновени деца на американски граждани и притежатели на зелени карти, пътуващи с имигрантски визи за САЩ, членове на екипажи на кораби и самолети, дипломати и официални представители на държавите с визи А, G или с НАТО визи (при военни и официални пътувания, свързани с дейността на НАТО). Това означава, че българските граждани от тези категории могат да влизат и от летище, намиращо се в Шенгенското пространство, уточняват още от МВнР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!