Стресирани американци трескаво се струпаха на международните европейски летища, за да се приберат у дома. Това се случвва, след като президентът Доналд Тръмп обяви строги ограничения за пътуванията от Европа до САЩ в опит да бъде пресечена епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Мерките влизат в ефект в петък в полунощ. От министерството на външните ни работи съобщиха веднага информацията, че “вcички пoлeти oт Eврoпa към CAЩ, c изключeниe нa Вeликoбритaния, ce зaбрaнявaт зa 30 дни oт пeтък, 13 мaрт”.

Според американската студентка Анна Грейс (20 г.) “Паниката е масова”. Младата жена е на първото си посещение в Европа, но бързо е променила плановете си и заминава обратно в САЩ от летище “Барахас” в Мадрид вместо за Франция. Само днес от Испания за САЩ има 20 полета.

От американците, които се връщат в Европа, ще бъде поискано да останат в доброволна 14-дневна карантина, за да не се допусне разпространение на коронавирус, съобщи междувременно вицепрезидентът Майк Пенс.

“Епицентърът на заболяването се премести от Китай и Южна Корея в Европа. Американците ще бъдат пропускани у дома през 13 летища. Те ще бъдат проверявани и след това ще бъде искано от тях да се подложат на двуседмична карантина”, каза Пенс.

Очаквано, европейските лидери осъдиха мерките на Белия дом.

“Коронавирусът е глобална криза, която не се ограничава до един континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия”, заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тръмп обаче бе категоричен: “Приложихме животоспасяваща мярка с ранните си действия спрямо Китай. Сега трябва да предприемем същите действия и спрямо Европа”, цитиран от Франс Прес.

Неговото изявление дойде няколко часа, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви CoVID-19 за глобална пандемия и броят на потвърдените случаи в САЩ стигна до повече от 1200.

“ЕС не предприе същите предпазни мерки и не ограничи влизането от Китай и други места на разпространение. В резултат на това посетителите от Европа създадоха в САЩ голям брой нови огнища”, убеден е Доналд Тръмп.


Източник: в. Труд