Да опитате от най-екзотичните храни в света или да се разходите по най-опасните пътища, приключенията имат различна форма за различните хора. Но редовното излизане извън зоната на комфорт е по-лесно на някои места, отколкото на други.
News & World Report подреди неотдавна най-добрите страни за приключения въз основа на резултата на всяка страна по пет критерия – „забавление“, „дружелюбност“, „климат“, „спокойствие“, „секси“.

„Отвъд хубавата храна, времето и гледките, които притежават и останалите 20 страни в класацията, държавите на челни позиции имат нещо общо. Никой от тях не споделя общ език със съседна страна и неофициалните стени стимулират опазването на културите им. Ако ви пуснат с вързани очи в някоя от страните в топ пет, ще разберете къде се намирате, секунди след като прогледнете“, казва Аналиса Наш Фернандес, междукултурен стратег и треньор, която е живяла в Бразилия и Италия.

Богатата култура и природа на страните в челото на класацията осигурява лесен достъп до един куп приключения. ВВС разговаря с местни жители, за да научи какво прави живота им толкова вълнуващ.

Бразилия

С оценка десет в категории „забавление“ и „секси“ бразилците пращят от заразна енергия, идваща от местните хора, които обичат миналото си. „Харесва ни да се показваме и да се хвалим, че имаме вкусна храна, най-доброто кафе в света и най-красивите хора“, казва Артур Соуза, който е роден в Бразилия.

Колкото до приключенията, обширната територия на страната, която е петата по големина в света, я прави лесна за изследване на разнообразните пейзажи по много различни начини. „Можете да превключите от каране на сърф по Поророка до почивка на плаж в карибски стил във Фернандо де Норонха (острови край източното крайбрежие)“, казва Соуза.
„Може би ще ви хареса да изследвате някои от уникалните места като белите дюни на Национален парк „Маранхенсес“ или дивата природа на Иля Гранде“, допълва той.

Разбира се, любителите на купоните откриват безкрайни приключения в Рио де Жанейро. „Имаме плажове, старият град, гора и спомени от стари времена. През нощта трябва да изследвате квартал Лапа с толкова много различни барове – от хип-хоп до самба и кънтри музика, така че ще са ви нужни дни, за да опознаете района добре“, отбелязва Соуза.

Италия

Италия е най-известна с храната, изкуството и архитектурата си, но страната е определена и като приключенска с най-висока оценка в категория „пейзажи“.

„В родния ми град Катания, Сицилия, можете да плувате в най-дълбокото синьо море и след няколко часа да сте на върха на най-високия активен вулкан в Европа“, казва италианският експерт в пътуванията Джорджия Карафа.

Макар че изкачването на Етна носи известно вълнение, местните харесват и факта, че могат да открият нови културни преживявания в страната. „От едно село до следващото, от една долина до един хълм, културата се променя, храната варира и дори езикът може да бъде различен“, отбелязва Тим Хъдсън, директор на туристическата компания Inspired Italy.

Непрекъснато променящият се пейзаж дава шанс и за различни приключения. През зимата Хъдсън организира ски сафарита в Доломитите, където групата пътува на ски цяла седмица, а по-топлото време приканва към велообиколки през Тоскана.

Испания

С много високите си оценки за „дружелюбност“ и „забавление“, приключенията в Испания винаги са толкова близо, буквално на най-близката улица, както казват местните жители. „В Испания най-много се наслаждаваме на уличния живот, на партитата“, казва Хуан Кастийо, който живее във Валенсия и управлява туроператорската компания GuruWalk.

„Всеки ден излизаме от работа за питие. Тук, във Валенсия, това се случва в прекрасния район на пристанището или квартал Русафа. Хората винаги говорят и се шегуват. Наслаждаваме се на живота в пълна степен, а чужденците, които пристигат тук, скоро започват да се държат по същия начин“, допълва Кастийо.

Най-важното за кандидат-жителите на Испания е да открият какво приключение им допада най-много. Ако обичате зимата, насочете се към Мадрид, който е заобиколен от планини и има три ски курорта на един час път с кола, а любителите на по-топлото време е най-добре да се насочат към Барселона.

„Времето тук (в Барселона) е удивително“, казва Андре Ариаза, който е от Чили и е основател на компанията Barcelona Eat Local. „Слънчева светлина през цялата година. Можете да носите маратонки в зимните дни и никога да не се тревожите за ботуш“, допълва той.
Въпреки по-студеното време в Мадрид, централното му местоположение улеснява придвижването на други места. „Никога не сте на повече от няколко часа с кола или с високоскоростен влак от най-удивителното крайбрежие в Европа“, казва Мат Хъланд, който е от Великобритания и е създател на The Travel Blogs.

Северното крайбрежие на баската област е особено известно с местата си за сърф в Сараутс и Сан Себастиан, а южната област Андалусия е популярна сред катерачите и велосипедистите.

Източник: profit.bg