Днес летище "Сабиха Гьокчен" работи въпреки опита за преврат. Обстановката в турските курорти е спокойна, съобщават чужди туроператори. Но случилото се в Турция от изминалата нощ неминуемо ще се отрази и на туристите в Турция, особено сега - в разгара на туристическия сезон.
45 български туристи, които са заминали с наши туроператорски фирми в предходните дни, се намират в Истанбул в момента. Извън този брой в Истанбул и други българи, които са заминали със собствен транспорт, но техният брой още не е установен, съобщава БНТ.

"В нашия автобус, в който пътуваме заедно с други туристически фирми - са 27 и още една фирма има със 17 и общо взето към един автобус - това са 45 човека българи има в момента като туристи. Разбира се имаме и индивидуални туристи, които отиват за лечение в турските болници. За момента всичко е спокойно", каза Джемал Лютфи, управител на  туроператорска фирма. 

По думите му в момента в Истанбул има само 2 фирми. "Едните сме ние и още една малка туристическа фирма - 17 човека - общо 45 човека. В други градове на Турция - освен Анталия, Мармарис, Кушадъсъ, където почиват, не мисля че има много български туристи, тъй като обстановката, обявена в медиите е страшна и от 5-6 месеца не сме направили екскурзия към Анадола, към Кападокия, към Анкара", посочи той. 

От думите му стана ясно още, че компанията е изпратила туристи и в други курорти, като Кушадъсъ например. Той обаче не можа да каже каква е точната им бройка, тъй като в съботния ден имало само дежурни. "Чуваме с колегите от Турция и ситуацията е овладяна", каза Лютфи. 

На въпрос дали фирмата му има готовност да извози извънредно почиващите, той заяви, че ако ситуацията го позволява, от тяхна страна няма никакви проблеми. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ!