Идеалите за красота варират от държава до държава. Привлекателността е нещо субективно - това, което се харесва на едни може да е грозно за други. За щастие, в някои държави по света именно физическите дефекти могат да се окажат очарователни, пише BrightSide, цитирано от obekti.bg.

Например…

Япония – криви зъби

На запад белите и равни зъби са еталон за красивата и привлекателна усмивка. В Япония е тъкмо обратното. Тук на мода са т.нар. „яеба“ или криви зъби. Смята се, че хората са по-чаровни, ако притежават тази характеристика. Някои салони дори продават изкуствени криви зъби, които струват по 400 долара.

Западна Африка, Нова Гвинея – белези

Жителите на Нова Гвинея и няколко други страни в Африка все още декорират телата си с различни „артистични“ белези. Мъжете обикновено ги получават по време на специална посвещаваща церемония, докато за жените тези „татуировки“ се възприемат за индикация за голяма красота.

Южна Корея – лице с формата на сърце

В Южна Корея пластичната хирургия е широкоразпространена. Тук тя се възприема за нещо нормално. Като основен белег за красота се възприема лицето с формата на сърце. За да го получат, много корейци са склонни да изтърпят редица комплексни операции. Някои от тях са свързани със счупване на костите в челюстта на три места, отстраняване на централната и слепването на останалите две, за да се оформи по заострена брадичка. След това ъглите на брадичката се заоблят. Дълго време човек не може да яде твърда храна след подобна манипулация.

Мавритания – наднормено тегло

Ако нямаш любовни дръжки или пълно коремче, нямаш никакъв шанс да привлечеш мъжкия поглед в Мавритания.

За да се уверят, че момичетата ще постигнат желаните пропорции, родителите им ги изпращат в специални „ферми“, където поемат по 16 000 калории на ден. За съжаление, заради подобни традиции много момичета получават стомашни заболявания.

Иран – бинтове след хирургия

Знаете ли, че Иран е столицата на операциите на нос в света. Тук се извършват най-много ринопластики. Дори бедните хора спестяват, за да могат да си позволят такава. Да си направиш операция е символ на социален статут и за това иранките се разхождат с гордост с бинтовете след хирургията, което предизвиква повсеместно възхищение.


 

Китай, Тайланд – бледа кожа

В много райони на Азия бялата кожа е издигната в култ. Индустрията, предлагаща мазила за избелване има милиарди долари оборот, въпреки че много от продуктите са свързани със здравословни проблеми като нарушена функция на бъбреците и др.

Народът фула – високо чело

Най-важната характеристика за една жена от народа фула – племе от Африка - е високото чело. Ето защо някои дами премахват части от косата си, за да създадат илюзията за подобно нещо.

Подобен обичай се е наблюдавал и в средновековна Европа, когато жените са премахвали близо половината от косата си.

Мианмар – дълъг врат

Един от регионите на източен Мианмар се нарича „страната на жените-жирафи“. По-специално се имат предвид хората от народа каян, чийто жени носят месингови пръстени около вратовете си. Местните смятат, че колкото по-издължена е шията ти, толкова по-красив си.

Според легендите тези пръстени предпазват жените каян от тигри, въпреки че реално погледнато те просто са начин да изразят своята племенна идентичност.

Мурси – разтегнати устни


Снимка: alfotokunst / Shutterstock

Момичетата от племето мурси в Етиопия разтягат долните си устни с помощта на специални дискове. Колкото по-голям е дискът, толкова по-висок е социалният статут на дамата и съответно – на зестрата, която ще получи преди брака си.

Съществуват две теории за тази необичайна традиция. От една страна, мурси вярват, че злите духове могат да влязат през устата на човека. Ето защо те използват тези дискове, за да ги спрат. Другата версия – мурси са започнали да правят това, за да попречат на чуждите нашественици да взимат жените им в робство.

Таджикистан – една вежда

В някои региони на Таджикистан еталон за женската красота е две вежди, сляти в една. Ако това не се е случило по естествен път, много дами нанасят грим между пространството, за да ги съединят.

Местните хора са убедени, че слетите вежди са индикация, че човекът ще води добър живот.

Тези традиции може и да ви изглеждат смешни, а други – примитивни. Колко често обаче се замисляме за нашите собствени стандарти за красота? Пробиването на дупки в ушите, за да си сложим обеци, ходенето на високи токчета, за да изглеждаме по-високи? Може би тези неща ще се сторят странни и на другите?