Авторите, които пишат в жанра научна фантастика, са удивителни хора, които умеят да мислят глобално и не се боят да фантазират.

Много известни писатели-фантасти, например Айзък Азимов и Артър Кларк, са създали произведения, които в бъдеще се утвърждават като класика. Истинската фантастика не е в самите романи, а в отделни отрязъци или фрази.

Някои от тях с удивителна точност описват явления от съвременния свят, които авторът е успял да види само в своето въображение.

1. Таблети

"2001: Космическа одисея", Артър Кларк, 1968 г.

Сега надали ще се удивите от таблет, но през 1968 г. това устройство не е съществувало. Дори не е имало компютри. Въпреки това Кларк описва в своя роман нещо, което много прилича на съвременния таблет. Главните герои в романа са го използвали, за да четат електронни вестници.

2. Радар

"Ралф 124C 41+", Хюго Гернсбек. 1911 г.

По думите на руския публицист Яков Рабкин, именно Хюго Гернсбек в своя роман успява максимално точно да опише принципа на работа на съвременната радиолокационна система. През 1911 г. радари не е имало.

3. Смартфони

Интервю за The New York Times на Айзък Азимов, 1964 г.

Трябва да отбележим, че писателят е рекордьор по сбъднали се предсказания. В своите романи той описва плоски телевизори, 3D филми, роботехника, електронна библиотека и др. Азимов предвижда и появата на смартфоните.

4. Кацане на Луната

"От Земята до Луната", Жул Верн, 1865 г.
 
Френският писател е предсказал полета на хората до Луната.