Хората с висок коефициент на интелигентност имат по-силни базисни умения за възприятие, установява изследване. Например, те могат бързо да определят посоката, в която се движат обекти с висока скорост. Високият коефициент на интелигентност прави мозъка по-бърз на фундаментално ниво, смятат авторите на изследването, пише obekti.bg.

Те са провели експеримент, в който участниците е трябвало да преценят в коя посока се движат линиите, показани на екран.  
„Тъй като интелигентността е толкова широко понятие, не може да се сведе до определена част на мозъка – казва д-р Дуйе Тадин, един от авторите на изследването. – Но тъй като тази задача е толкова проста и толкова тясно свързана с коефициента на интелигентност, това може да ни подскаже какво прави мозъка по-ефективен и вследствие на това – по-интелигентен.“

Видеото по-долу дава възможност сами да проверите как се справяте със задачата, която са имали участниците в експеримента. 

Резултатите показват, че колкото по-интелигентен е човек, толкова по-бързо разбира в коя посока се движат линиите. Въпреки това хората с висок коефициент на интелигентност се справят значително по-зле, когато трябва да определят посоката на дългите линии. Тази част от задачата е била по-трудна за всички, но най-интелигентните се справяли доста по-зле с нея. 

Всичко това показва, че хората с висок коефициент на интелигентност умеят по-добре да потискат фоновата информация. Представете си, че гледате кола, която се движи по улицата. По-голямата част от зрителното ви поле е заето от фона: пътя, сградите, небето и т.н.

Колкото по-добре можете да се абстрахирате от тези неща, толкова по-добре ще се съсредоточите върху движението на колата. Тъкмо това е умението, в което хората с високо IQ са по-добри. 
„Знаем от предишни изследвания кои части на мозъка участват във визуалното потискане на фоновото движение – казва д-р Тадин. – Тази нова връзка с интелигентността предоставя добра възможност за изследване на това какви са разликите в обработването на информация, неврохимията, невротрансмитерите на хората с различен коефициент на интелигентност.“

Източник: PsyBlog