Дали и при вас времето тече по същия начин: работните дни се точат бавно, а уикендите минават за един миг, пише profit.bg.

Можете ли да промените това? Дали не бихте могли да използвате времето по-ефикасно, така че да отмятате всички задачи в списъка още в четвъртък?

Дори и да не можете да приготвите куфара и да заминете за някъде в петъчния ден, няма ли да е страхотно, ако можете да посветите деня на по-леки задачи и организиране на следващата работна седмица?

Вероятно ви звучи невъзможно. Оставете скептицизма настрана и се убедете, че правилното управление на времето е ключът към успеха.

Всъщност, много компании вече започнаха да предлагат на служителите си 4-дневни работни седмици.

Как тогава тези хора успяват да вмъкнат работа за пет дни в четири? Ето така:

1. Планирайте съзнателно

Целта е петъкът да бъде един допълнителен ден в края на седмицата. Ден, в който всички задачи са вече изпълнени и можете с прояснен ум да встъпите в почивните дни.

Това означава, че в петъчния ден трябва да липсват бизнес срещи, телефонни обаждания и други важни мероприятия. Вместо това последният работен ден ще представляват отрязък от време, през което можете да правите, каквото пожелаете.

Дъстин Московиц е съосновател и главен изпълнителен директор на Asana. Наскоро той спомена в статия на Inc, че всеки един от служителите в компанията разполага с един ден от седмицата, в който няма насрочени срещи и други подобни занимания. По думите му става дума за ценен инструмент, който осигурява идеална атмосфера за работа.

Разбира се, ще има дни, които ще бъдат изключения. Не е възможно винаги да държим под контрол работния график. Въпреки това е важно да спазваме начертания план за седмицата и да го оформяме така, че петъчният ден да е свободен.

2. Фокусирайте се върху приоритетите

Започвате работната седмица с най-добри намерения и списък от задачи, които трябва да отметнете до края й. Но ето че петък идва и сте шокирани, защото почти нищо не сте свършили.

Настъпват часове на истински стрес и напрежение.

Стефан Р. Коуви е удивителен бизнесмен. Негови са думите: Мнозина от нас посвещават прекалено много време на спешните задачи и недостатъчно време на важните.

Хората, които успяват да си свършат работата още в четвъртък, оценяват смисъла на ефективното приоритизиране.Трябва да се фокусирате върху критично важните неща, отколкото да се поставяте в ситуации, в които времето ви притиска.

Често има разлика между това как използвате времето и как трябва да го използвате.

Ако искате да приключвате със задачите в четвъртък, научете се да преосмисляте приоритетите си и да канализирате енергията си към правилните неща.

3. Изключете всички разсейващи елементи

Разбира се, че всяка една минута ще бъде ценна. Това означава, че е ключово да елиминирате всеки елемент, който ви разсейва. Не можете да се концентрирате, ако около вас постоянно е телефонът. Елиминирайте го от работната си зона.

Друг разсейващ фактор са имейлите. Затворете браузъра и определете в графика за деня кога ще проверявате електронната поща.

4. Открийте кратките пътища

Възможно е да сте чували този израз „кратък път“.

Успешните хора винаги се концентрират върху постигането на резултати по най-бързия начин. Така пестят време. Затова хвърлете бърз поглед върху графика за деня и оценете ненужните и времеемки моменти.

Вижте празните прозорци. Изчислете колко време губите в ненужно проверяване на електронната поща. Разчистете всичко, което черпи минути, а защо не и часове от работния ден.

Става дума за малки промени. Например за 15 минути ежедневно. Когато ги съберете, получава се цял час. А ако успеете да разчистите още време? Петъкът като нищо ще се окаже свободен ден.