Стопаните на домашни любимци са по-склонни да глезят кучетата си по празниците, отколкото котките, пишат в. "Дейли експрес" и БТА, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Допитването на Кралско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) показва, че около 75 процента от собствениците на кучета са купили за питомците си подаръци за Коледа. За сравнение - стопаните на котки, поставили под елхата дарове за тях, са 68 процента. 

Проучването разкрива още, че мъжете са по-склонни да глезят кучетата си, а жените - котките си. 

Над половината от стопаните на кучета (59 процента) споделят, че са гощавали със специална храна на празника своите питомци. Коледни лакомства за котките си са осигурили 49 процента от собствениците им. 

Експертите обаче напомнят на стопаните да не прекаляват с глезенето на питомците с храна по празниците, за да не им се налага после да умуват как да се справят с евентуалните им здравословните проблеми.

Допитването показва още, че не само кучетата и котките се радват на специално отношение по празниците - за Коледа подаръци за питомците си са купили 60 процента от собствениците на зайци, 47 процента - на морски свинчета и хамстери, и 46 процента - на птици.