Уникална изложба с картини на най-изявените български творци начело със Светлин Русев отваря врати утре в галерията на Съюза на българските художници на столичната улица "Шипка" 6. Публиката ще има възможност да разгледа непоказвани платна на Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Сирак Скитник и други майстори, които са предоставени от известни български колекционери, сред които се отличава Ангел Симеонов.

Бизнесменът Ангел Сименов е известен писател и колекционер

По този повод проф. Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите в България е написал и специално приветствие:

"През първото десетилетие на века българските художници, писатели, музиканти... създават забележителни творения. Те са се вслушали в гласовете на традицията, но в същото време "говорят" авангардни художествени езици, търсят нови възможности да уловят пластиката на човешкото битие.

Изложбата "Българска живопис от първата половина на 20 век - Избрано от частни колекции" е част от "Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г." на Национален фонд "Култура".

Нейната цел е да покаже духовния заряд и пластичното богатство на българската живопис от този период.

Изложбата е доказателство, че Европа е визионерски континент, люлка на уникални култури и универсални домогвания.

Тя е свидетелство за неоспоримия факт, че България е важна страница от творческата биография на Европа.

Не на последно място, тази експозиция е своеобразна апология на фигурата на колекционера.

Колекционерите са хора, които чрез силата на страстта и способността на ума съграждат пространствата на паметта. Те структурират колективното въображение, опазват културното наследство, възпитават вкусовете, пренасят посланията на творците към хоризонта на бъдещото.

Благодарение на тези хора, на богатствата, съхранени в частните колекции, Европа има по-ясна представа за своето минало, за размаха на своя талант.

Чрез духовния заряд на подобни събития, Европа гради своята културна идентичност и укрепва надеждите за просветлено бъдеще".

Проф. Валери Стефанов