Вероятно мнозина от вас са чували за фокуса с покривката, която без никакъв проблем и никаква счупена чаша или чиния се изхлъзва изпод наредените върху нея прибори. А пробвали ли сте го у дома?

Вижте как, като следвате инструкциите. Забавно е!

От какво се нуждаеш:

- малка и тънка покривка без подгъв;

- няколко прибора, по възможност нечупливи;

- маса с гладки ръбове, върху която да постелеш покривката.

Какво трябва да направиш:

1. Постели покривката така, че поне 2/3 от нея да висят от ръба на масата. Бъди сигурен, че няма гънки или набръчкани места.

2. Подреди приборите върху нея както намериш за добре. Започни с по-малък брой, за да няма големи инциденти.

3. Задължително повикай някой възрастен за съдействие. Първите няколко опита може да не са особено сполучливи, но след време ще се убедиш сам, че не е толкова трудно.

4. Най-важната част е правилното издърпване на покривката. Хвани я в двата й края и я издърпай с рязко и силно движение надолу към пода. Стана ли?

Защо се получава така

Е, до голяма степен тук всичко е физика. Сигурно знаете за великия сър Исак Нютон. Да, онзи, който открива действието на гравитацията по доста странен начин. Тук обаче е в сила друг негов закон. Първоначално всички обекти върху масата като чиния, прибори и чаша са в покой. Според първия закон на Нютон всяко тяло, намиращо се в покой, се стреми да остане в това си състояние. И защо успява, въпреки че му издърпваме покривката?

По време на рязкото и бързо издърпване покривката и съдовете са в контакт за много малка част от времето и силите, породени между тях, са минимални и не оказват почти никакво влияние.

Така че другия път, когато нямате свободна покривка за ползване, знаете как да си я вземете.