Капиталовата програма на Община Пловдив за следващата година е с индикативна стойност 50 млн. лв. Това съобщи зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.  Той подчерта, че това е проект, който предстои да бъде обсъден и приет от Общинския съвет при разглеждането на бюджета за 2022 г.

В нея са включени строителството на две детски градини в „Северен“ и „Южен“, ремонт на „Голямоконарско шосе“, първият етап от основния ремонт на „Рогошко шосе“ в участъка от моста на Адата до границите с Община Марица. Рогошко шосе ще се реконструира на етапи, като за начало ще бъдат заделени около 3 млн. лв. от общинския бюджет, а цялата стойност на проекта е 16 млн. лв. „Надяваме се след това да успеем да осигурим финансиране от европейските програми,  но дори да няма такива, трябва да продължим със собствени средства, тъй като пътното платно е в много лошо експлоатационно състояние“, обясни Пламен Райчев.

В момента се проектира изграждане на нова пътна връзка на бул. „Санкт Петербург“ със Скобелева майка на стойност около 10 млн. лв., която ще се изпълни изцяло с бюджетни средства. Ще бъдат изградени две платна по три ленти, газификация, водопроводи, улично осветление. Плановете са да се строи на етапи, като първоначално ще бъдат заделени около 2 млн. лв.

„По този начин ще направим още една алтернатива и връзка, която ще разтовари трафика в Пловдив. Основните усилия на ръководството на Община Пловдив са насочени към строителството на пътни съоръжения и нови алтернативни пътища, а не само преасфалтиране на съществуващите“, коментира зам.-кметът. По думите му градът продължава да се разраства и ако не се изграждат нови пътни връзки и кръстовища на две нива, проблемите със задръстванията ще се усилват и задълбочават.

Обсъжда се дали продължението на бул. „Свобода“ да бъде включено в Капиталовата програма за следващата година, тъй като все още текат отчуждителни процедури.

„Продължава изпълнението на инвестиционната програма на Община Пловдив и на Капиталовата програма за тази година. Бюджетът й за настоящата година е 40 млн. лв., от които до края на годината ще бъдат усвоени около 28 млн. лв., тъй като има забавяне по обществените поръчки заради подадени жалби“, обясни Райчев. Обектите ще преминат като преходни остатъци в новата Капиталова програма.

Приключват ремонтните работи по бул. „Копривщица“, като до края на седмицата ще бъде положен последният износващ слой асфалт.

В момента усилено се работи и в районите „Тракия“, „Източен“ и „Северен“, където някои от обектите са почти завършени – изкърпване дупки и неравности по Околовръстното шосе, по бул. „Санкт Петербург“, ул. „Карловска“, ул. „Дилянка“. За другите три района се чака решение на КЗК относно подадена жалба по обществената поръчка. „Готови сме в момента, в който мине делото, ако е в наша полза, да стартираме. Улиците, които ще рехабилитираме, са коментирани с районните кметове и ще бъдат включени тези, които имат най-голяма нужда“, уточни заместник-кметът и допълни, че целта е това да са по-големите и натоварени артерии.

Пламен Райчев съобщи също, че общината е изпратила писмо до фирмата изпълнител на строителството на басейн „Младост“, за да отговори дали ще може да изгради съоръжението със средствата,  заложени в офертата на обществената поръчка при растящите цени на строителните материали. „Търсим варианти чрез директно финансиране на Министерството на младежта и спорта“, уточни Райчев.

По отношение на „Кукленско шосе“ освен преасфалтиране, ще се подмени водопроводът и канализацията, където е необходимо, като е обсъдено вече с ВиК, за да осигури тръбите.

Подготвят се няколко обществени поръчки – за подлеза под Водната палата и ул. „Хаджи Димитър“, почти на финал е процедурата по отчуждаване на имоти по ул. „Царевец“.