По искане на правителството на България и правителството на Украйна технически екип на САЩ е пристигнал на 10 май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване на терена на АЕЦ “Белене”, стана ясно от съобщение на посолството на САЩ у нас.

От 13 до 16 май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене, се казва в информацията на посолството на САЩ.

Целта на инспекцията е да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването.

Американският правителствен екип включваше технически експерти от Държавния департамент на САЩ, Министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон.

Те работеха заедно с представители на правителството на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна “Енергоатом”, посочват още от дипломатическата мисия.