Маруля, пресен лук и чесън бяха сред най-купуваните зеленчуци на пазара в Благоевград в събота, показа проверка на struma.bg.

Хората ги предпочитаха за салата, тъй като цените им бяха най-евтини. Марулята вървеше между 80 ст. и 1 лв., а зеленият лук и чесънът – на левче. Цените на краставиците бяха между 3 лв. и 5,50 лв. килото, а на доматите – между 2,30 лв. и 4,50 лв.

1, 2. По 4,50 лв. и 5,50 лв. бяха доматите на пазара, а в хипермаркета цените удариха 5,99 лв. и 6,49 лв./кг.

„Българските краставици са по-скъпи, другите са внос. Купувам от производители в Петрич и Пловдив”, обясни младият продавач Иван.

Цените са прекалено високи за джоба на масовия потребител, поради което повечето от клиентите гледаха отрупаните сергии, цъкаха и отминаваха.

На въпрос дали се стига дотам да изхвърля непродадени зеленчуци, които са нетрайни, Иван каза, че намирал начин да ги продаде. „С това се прехранваме. Ако толкова се влошат нещата, вариантът е Терминал 2 и в чужбина“, добави младият търговец.

На негова страна застава клиент, който препоръчва на всички експерти, които дават съвети от телевизора, поне един път да отидат на полето или във фермите.

70-годишната Божана продаваше маруля и зелен лук от домашната градина

Пенсионерката Зорка Динкова е направила пазар за 15 лв. „Не мога да си позволя домати и краставици на тези цени. Купих си маруля, зелен кромид, буркан консервиран зелен фасул, който е на 2,50 лв., лютеница за 4 лв. и яйца. Намерих домашни яйца на 45 стотинки,  имаше жена от с. Рилци, която ги предлагаше по 60 стотинки. Златни ли са тези яйца?

В сряда и събота идвам на пазара, но цените стават все по-високи. Аз пазарувам по малко, защото съм вдовица. Пенсията ми е малка, навремето бях детска учителка. С добавката от пенсията на покойния ми съпруг, който работеше в цигарената фабрика, успявам да се справя”, разказва Зорка Динкова.

С нея на пазар е пенсионираната учителка по литература Мария Радева, която е дошла да си купи ябълки. „Нетърпима е ситуацията с цените на хранителните продукти, които непрекъснато растат. Къде са контролните органи в държавата? Трябва да има постоянни проверки  и таван на цените“, категорична е бившата учителка.

„Няма как някой да ми нареди на колко да продавам. Пазарът регулира цената. Ние продаваме ябълките на миналогодишната цена – 1,30 лв. за килограм. Гледаме 5 дка ябълки в село Ракитна, Симитли. Преди години сме продавали по 15 кашона на ден. Днес сме дошли с 2 кашона с 30 кг ябълки и не можем да ги продадем.

Проблемът не е да произведеш, а да продадеш. Прекупвачите искат да ги купят на 50 стотинки. Няма как да се съгласим. Държавните субсидии са символични. Всички в семейството полагаме усилия от 20 г. за овощната градина. Имаме и кошери, изкарваме си мед. В момента положението е критично и съм на път да се откажа от овощарството”, с мъка признава Живка Гълъбова и добавя, че преди години се е занимавала и с животновъдство.

Гледала е крави и от опит знае, че са нужни 8 л мляко за 1 кг сирене. „При изкупна цена от 1,20 лв. за литър мляко сиренето излиза около 10 лв. Сами си направете сметка какви са надценките, докато стигне до магазините“, казва овощарката.

Пенсионираните учителки Зорка Динкова и Мария Радева пазаруват по малко от евтините зеленчуци и плодове

Живка Гълъбова гледа овощна градина от 20 г. 

Маруля, зелен лук и чесън от домашната градина предлага Божана Денинска от кв. „Грамада“, която е приседнала на столче извън покрития пазар, до моста на река Бистрица, където течението е зловещо. Цените на пресните зеленчуци са по 80 стотинки и 1 левче.

„Имам парник село Бараково и в село Лешко. Сега имам маруля и зелен лук, садя домати, краставици, картофи. Докато беше жив мъжът ми, работата ни спореше, защото ние сме научени на труд. Едно време гледахме тютюн с нашите родители. Съпругът ми почина преди 2 г. и всичко падна върху мен. Работя от сутрин до вечер и се прибирам като пребито коте. Но не мога да се откажа.

На 70 години съм. Нито са малко, нито са много, за да спра да се занимавам с градините. Гледам си кокошки, прасе. За мен и децата изкарвам и гледам нещо да продам, защото цените в магазините са „огън“. Спекулата е голяма. Така е, като няма държава. Тежко и горко на младите”, коментира търговката, която остава на пазара, нищо че е намокрена от дъжда.

В супермаркет на една от големите търговски вериги в събота цените бяха още по-високи от тези на пазара. 1 кг вносни домати от Гърция и Турция се предлагаха на 5,99 лв., българските краставици по 6,49 лв./кг, а корнишоните от Турция на 5,99 лв./кг.

„Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите“, обявиха официално от служебното правителство след масираните проверки, които установиха надценки на стоки в търговски вериги от порядъка на 80-90 процента.

Засега обаче намеса на държавата срещу спекулата не се усеща, а цените продължават да растат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук