Български граждани от дуловското село Правда са печелили солидни пари от изнудване с голи снимки и видеа на граждани на Азербайджан. Тримата вече се издирват с червена бюлетина от Интерпол, пише bg-voice.com

Това са братята Гюрджан и Тезджан Ангелови, както и 33-годишната Севинч Ниязи. Гюрджан и Тезджан са и най-младите нашенци, които международната полицейска организация търси по цял свят. Те са на 21 и на 23 г.

Братя Ангелови и Севинч са разследвани от Държавната служба по сигурност в Азербайджан по сигнали за изнудване на техни граждани с голи клипове. Повечето от жертвите са заможни хора или близки до политическия елит.

Тримата си регистрирали във Facebook фалшиви профили. Свързвали се чрез видеочат с различни хора от Азербайджан и започвали свалки. Провокирали ги да се събличат и снимали голите сцени. След това се свързвали с тях или с техни близки по месинджър и уотсап.

Показвали позорните кадри и искали огромни суми, за да не ги разпространяват. Посочвали и сметки в трети страни, които после получавали чрез международна система за разплащания.

Общо 32-ма души са замесени в престъпната схема според разследването на службите в Азербайджан. Над 200 са пострадалите от изнудването. Голяма част от паричния поток е проследен. Установени са и IP адресите на компютрите, от които е ставала комуникацията.

Разследването стига първо до двамата братя Гюрджан и Тезджан, а след това и до останалите. След молба до България са претърсени домовете на киберпрестъпниците, където са намерени много следи от действията им по изнудването на азербайджанци, включително и файлове с клипчета в устройствата.

Гюрджан, Тезджан и Севинч са трима от деветимата български граждани, издирвани за престъпления от други държави и обявени в публичния списък на червените бюлетини на Интерпол.

За тях се знае малко. Повечето са живели дълго в чужбина. Някои липсват и до днес, други са у нас заради липса на споразумения по екстрадиране с държавите, които ги търсят.