Заразен с коронавирус е избягал от врачанската болница, съобщава BulNews.


По неофициална информация липсата му е била установена малко след 18.00 часа и лекарите веднага обявили тревога. Мобилизирани са лекарски екипи и полицаи, които го издирват в посока Хижата.

На този етап се знае, че болният е част от заразените, докарани вчера от видинското село Гара Орешец за лечение в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Мъжът страда и от деменция и това допълнително утежнява издирването му.

Вчера в социалната мрежа избухна недоволство от докарването във Враца на толкова болни от опасната зараза от друга област, но от управата на лечебното заведение увериха, че всичко е под контрол и обществото няма причини за притеснения. Беше обяснено, че седмината заразени с COVID-19 от Дома за стари хора в Гара Орешец са настанени в изолирано помещение с контролиран достъп до него. Днес се оказва, че на практика всеки болен може да излезе без проблеми.

Информацията потвърди д-р Петър Керемедчиев, изпълнителен директор на врачанската болница.

„Вярно е. Неприянтно е, но това е истината. Това са хора, които не са задържани в затвор и килии. Докато колегите са се готвили за вливания, пациентът е станал, отключил е вратата и е напуснал болницата. Бързо е бил намерен и върнат в отделението.

Не знаем дали е имал контакти с други хора. Установен е на около 300 метра от болницата, което предполага, че не е имал време да комуникира с много случайни минувачи“, каза  д-р Керемедчиев, цитиран от "Конкурент".