На стачка излязоха днес работещите в завод “Язаки”, намиращ се край село Крепост. Те недоволстват, че в предприятието не са взети никакви мерки срещу разпространението на коронавируса. Настояват да не работят в тези условия, съобщава haskovo.live.

“Нямаме маски, нямаме дезинфектанти, тоалетните са в критично състояние, работим един в друг. Храним се в столовата един до друг, без да са взети предпазни мерки”, казват работещите.

Според тях информацията, която е била изнесена, че в завода са раздадени маски, не отговаря на истината. Хората са категорични, че не стачкуват заради заплати.

От мениджмента на “Язаки” коментира в отговор на обвиненията, че на смяна работят до 1400 души. Маски на хората не са били раздадени, но са осигурени ръкавици и дезинфектанти.

От ръководството на завода заявиха още, че дистанцията на работните места е метър и половина.

Междувременно протестиращите блокираха автобуси, дошли да ги извозват.

Часове след началото на стачката от РЗИ-Хасково направиха проверка. Според тях в завод "Язаки" има дезинфекционни препарати, има указания как да се ползват. Масите в столовата на завода са раздадени, както е по изискване.

От утре работещите ще влизат по нов начин в предприятието, за да не се получава струпване и да имат достатъчно разстояние един от друг.

Пред РЗИ от ръководството на завода са усверили, че една част от предпазните маски за работниците ще пристигнат днес, другата - утре.

Пак от утре кетъринг фирма ще доставя храна, отново за да няма събиране на много хора в столовата. Указанията трябва да се изпълнят веднага, каза шефът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Още миналата седмица от завода са поискали среща с представители на РЗИ, за да предприемат мерки, свързани с епидемията от коронавируса.

Според д-р Димитрова дадени са предписания за използване на лични предпазни средства от работниците. Те трябва да са на разстояние от 1-1,5 метра по време на работа.

Препоръчан е и сутрешен филтър, като в предприятието не трябва да се допускат болни хора.

При проверката днес екипите на РЗИ не са успели да се запознаят с условията, защото работниците бяха навън на протест. Все още не е ясно какви санкции могат да бъдат наложени на завода, ако бъдат установени такива.

Д-р Димитрова допълни, че РЗИ ще направи нова проверка в идните дни. От Здравната инспекция припомниха, че в Хасковска област няма регистриран случай на коронавирус.

Пред здравните власти хората разказа, че вчера в завода са припаднали 4 души. Според тях те са приети в болницата в Хасково. От РЗИ заявиха, че тестовете им за коронавирус са отрицателни.

Снимки и видео: haskovo.live