Рекорд за превишена скорост на второкласен път е отчетен в ОД на МВР – Бургас. Автомобил е засечен с наши автоматизирани технически средства и е установено, че се е движил със 165 км/ч, което е с 125 километра над допустимата скорост, каза в „Тази сутрин“ по бТВ Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“.

„На магистрала „Тракия“ са създадени особени условия за развиване на по-висока скорост в сравнение с останалите класове пътища, но и там има нарушения. Край Сливен автомобил се е движил с 238 км/ч“, добави тя и уточни, че рекордите са отчетени през празничните дни.

Рекорден е броят на катастрофите в страната, допълни Ботева.

Според данни на полицията през дните от 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г. тежките произшествия на територията на цялата страна са почти 200. При тях ранените са били 257 души, а загиналите - 14.

За същия период миналата година пътните произшествия са с 50 по-малко. По-малко са и ранените -  с 82-ма души. Загиналите обаче са с 2-ма повече.

Бич на обществото ни продължава да бъде шофирането под влияние на алкохол или наркотици. 

„За 13 дни най-много случаи на управление след употреба на алкохол са установени на 1 януари – 72 случая, както и на 22 декември – 44 случая. Има случай с 3,11 промила в Кърджали, както и 3,10 в Ямбол“, каза още Мария Ботева.