С 90% е намалял оборотът на бургаските ресторантьори от понеделник, оплакаха се те пред "Флагман". 

Заведенията им стояли празни, клиентела почти нямало, а в същото време продължават да раздават заплати на целия се персонал и да плащат значително завишени сметки за ток. Оплакванията бяха по време на провелия се току-що протест.

„На ръба на фалит сме. Зелените сертификати ще ни довършат“, каза един от тях пред Флагман. Наш репортер предава на живо протестното шествие, от сградата на РЗИ до Областна администрация

Ресторантьорите настояха за отлагане на въвеждането на зеления сертификат с минимум 1 месец, а по възможност и три. В това време да се проведе голяма ваксинационна кампания и да се признаят количествените тестове за антитела на територията на България.  

Те бяха категорични, че е редно първо държавата да даде пример и да ваксинира всичките си държавни служители, едва след което да се налага подобно изискване и за бизнеса.

Днес се проведе протест с подобни искания в близо 20 български града. След София, където се събраха около 1000 човека, Бургас бе с най-многобройна демонстрация - около 150 човека.

Наблюденията на репортерските ни екипи от последната седмица из заведенията в града, сочат, че клиентелата драстично е паднала, въпреки че никой управител  не изисква зелен паспорт, писиар или бърз антигенен тест, когато прекрачиш прага на ресторанта. Което означава, че хората са  просто много уплашени или болни и предпочитат да останат изолирани. В този смисъл предприетите и противоепидемични мерки на този етап нямат отношение към спада на оборотите.