Десетки свободни места на трудовата борса, служители няма. Бизнесът изнемогва. Квалифицирани кадри бягат на Запад, но спасението за региона идва от Изток. Предприятие в Кърджали нае близо 90 украинци през последните месеци  поради липса на достатъчно служители, пише вестник „24х7 Родопи“.

Чужденците са в града край Арда чрез фирма-посредник. Тя им осигурява средства за квартири, ток и вода. 

„Хубави и трудолюбиви хора. За тях заплатите, които им се дават в Кърджали, са отлични като размер“, коментира източник от завода.
Фирмата-посредник осигурява по 120 лева на човек за жилище под наем, както и по 50 лева за ток и вода.

„Ако четирима души са в една квартира, с тези лимити на осигурените средства те спокойно покриват и наема, и консумативите за електричество и вода“, отбелязват запознати.

Въпреки това обаче, много от чужденците вече са напуснали и са се прибрали по родните места. Около тридесетина са към момента в завода.
Десетки са свободните места в Бюрото по труда в началото на ноември, установи проверка. Не достигат шивачки и машинни оператори в региона. Търсят се още сервитьори, инженери, продавачи. 17 пък са свободните позиции за лекари.

Масовото тестване завъртя огромен оборот на лабораториите, които вече търсят още персонал. Три са обявените позиции за лаборанти с висше образование в Бюрото по труда в Кърджали.