Селските кметове в община Дупница не могат да се справят с недобросъвестни лица, завърнали се от Италия, които вместо да спазват задължителната 14-дневна карантина, се разхождат свободно сред местното население, съобщава struma.bg

В дупнишкото с. Бистрица недобросъвестни “италианци” свободно се движат и влизат в магазини, без да се съобразяват с изискванията на здравното министерство.

Кметът Кирил Огненски заяви: „Аз нямам никакви правомощия да наредя на хора, завърнали се от Италия или друга страна, да спазват карантина. Нямам такава заповед или делегирани правомощия. Мога само да ги предупредя да си стоят вкъщи. Аз не зная кой и кога се е завърнал от чужбина.

Оставил съм нещата на съвестта на нашите съселяни. Не мога да се справя. Във века на технологиите може веднага да се подаде информация в РЗИ – Кюстендил от всички ГКПП-та кой влиза в страната и оттам по електронен път да се информират и кметовете на населените места”, категоричен е Огненски.

Колежката му Мариана Димитрова в с. Крайници, в което живеят над 2000 души, също се оплака: „Аз като кмет на селото трябва да получавам информация кой и кога се връща от чужбина, за да проследя дали излиза навън, или не.

В РЗИ – Кюстендил постъпва ежедневна информация от граничните пунктове. Такава да се дава и на нас, кметовете на населени места. Днес ни събират в общината. Ще поставя този въпрос пред кмета Методи Чимев. Аз не разполагам с информация дали хора от селото са със съмнение за коронавирус. Трябва да сме по-добре информирани и да знаем какви правомощия имаме”, заяви М. Димитрова.

В петък късно вечерта млад мъж от Бистрица, който се е завърнал преди няколко часа, беше предупреден от полиция да се прибере вкъщи и да не излиза. Младежът е бил открит пред магазин в центъра на селото.

Вчера до обяд нямаше нови настанени в изолатора в общинската болница в Дупница със съмнение за заразени от коронавирус.

Зам.-кметът  Крум Милев заяви: „От началото на разпространение на коронавируса в България официално в община Дупница знаем за пристигнали 12 души от Италия, реалният им брой е много повече, но точната бройка никой не я знае.

Голяма част от завръщащите се от Италия през Игуменица попълват документите на границата, че се връщат от Солун и от други градове в Гърция, а всъщност се връщат от Италия.

Правят го, за да избягнат 14-дневната карантина”, каза Крум Милев. Всъщност сега това е голямата опасност – ситуацията в един момент да излезе от контрол заради липса на  коректна информация за завръщащите се и заради липсата на достатъчно лична отговорност за спазване на 14-дневната карантина.