Двама столетници от Асеновград са сред ваксинираните в Пловдивско. Това каза пред "Марица" заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Аргир Аргиров. И двамата са по над 100 години, но са решили да се погрижат за сигурността и здравето си. 


Д-р Аргиров посочи, че Пловдив не спира да подобрява собствените си рекорди. Вчера във всички имунизационни центрове в областта са поставени 4061 дози, което е ново постижение. Последният рекорд бе 3398. 

Броят на ваксинираните в Пловдив и региона непрекъснато се увеличава. Към вчерашна дата те са общо 89 118. 

Най-голям е интересът към ваксините на хората във възрастовата група от 50 до 64 години. Досега са имунизирани близо 24 000 души. Най-малък – на тези от 18 до 29 години, от които първа доза са си поставили близо 3700 души.

Това никак не означава, че младите нямат интерес, просто не са успели да се доберат до ваксина. "Първо изпълнявахме фази на ваксинация, след което по изборите с приоритет бяха секционните комисии. Сега няма струпване, надявам се, че ще се прояви желанието им", каза Аргиров. 

Той посочи, че само от началото на месец май до вчера са ваксинирано почти 25 000 души. "Все още има хора, които се двоумят. Има момент на изчакване. Но с ваксината помагаш не само на себе си, а и на околните", припомни зам.-директорът на РЗИ в Пловдив.

Аргиров отново подчерта, че трябва да се спазват стриктно противоепидемичните мерки, особено от страна на тези, които все още се двоумят дали да се имунизират.