С водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Георги, започна празникът на Илинден в санданското село Плоски. Свещеникът освети курбана, на който от 17 години главни майстори-готвачи са Надка и Евка с помощници жени от селото. Двете телета, с които бе приготвен курбанът, са дарени от животновъдите Димитър Станоев и Димитър Атанасов, и двамата са от селото.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

„Подготовката за голямото готвене започва в навечерието на празника. Тогава се колят животните, обработват се и чак след това идва ред на готвачите. Първо започваме със запържване на месото, следва поставяне в съдовете на кромид, моркови, чушки, сини домати, гъби… Объркваме всичко, изсипваме го при месото и се оставя да се вари в казаните. Най-накрая, малко преди всичко да е готово, се добавят и картофите, за да не се преварят и разпаднат. В последния момент се слага и чубрица”, обяснява технологията Евка пред struma.bg. 

Още от сутринта на празника присъства и счетоводителят на общинска администрация Светла Панова, която е родом от Плоски, но живее в Сандански. Малко след обяд пристигнаха и кметът на общината Атанас Стоянов, придружаван от зам. кмета Благой Дончев, и управителят на общинско дружество УВЕКС Димитър Димитров.

С нелеката задача по организацията на събора се бе наел кметът на селото Кирил Катранджиев. Горещото време и това, че денят е работен, попречиха на много от кореняк плоскалии да присъстват на празника.


Още от сутринта на празника присъства и счетоводителят на общинска администрация Светла Панова, която е родом от Плоски, но живее в Сандански. Малко след обяд пристигнаха и кметът на общината Атанас Стоянов, придружаван от зам. кмета Благой Дончев, и управителят на общинско дружество УВЕКС Димитър Димитров. С нелеката задача по организацията на събора се бе наел кметът на селото Кирил Катранджиев. Горещото време и това, че денят е работен, попречиха на много от кореняк плоскалии да присъстват на празника.


И тази година кулминацията на празника бе търгът за продажба на дарените вещи и хранителни продукти на параклиса „Свети Илия“. От продажбата на телешко месо се събраха близо 1000 лева, като началната цена за 15 кг телешка плешка тръгна от 50 лева, а се продаде на 200 лева. За толкова се продаде и другият пакет с телешко, а ребрата се изтъргуваха на цена от 150 лева. Всички средства остават за храма и ще се използват за поддържането му.

Хората насядаха на поляната край храма и ядоха от вкусния курбан, а за доброто настроение се погрижи оркестър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук