Сезонът на правенето на лютеница е в разгара си в селата на община Сандански. В неделния ден три семейства в село Струма се организираха и се заеха с приготвяне на домашната лютеница, а целият процес бе разкрит.

Главен готвач бе Линка Кацарска, като й помагаха дъщеря й Ваня и зълвата Теменужка. Те започнаха от сутринта с рязане на доматите, печените чушки, които са от миналата година, морков, сини домати…

"Ако искате да си приготвите съвършена лютеница, на първо място трябва да се запасите с търпение", категорична е Линка. И допълни, че за да се получи рецептата, задължително трябва да се сложат всички подправки.

 

За пета поредна година фамилията приготвя рецептата за т. нар. печена лютеница. За една доза се ползват три килограма домати, 2 кг печена чушка, 1 кг морков и 1 килограм патладжан.

Лютеница на фурна - произведение на кулинарното изкуство

Всичко това се смила, след това се поставя в тавата на огъня. Вари се близо час и половина, след това се добавят 1 чаша олио, 1/3  чаена чаша вода, толкова оцет, 1 чаена чаша захар и 3 супени лъжици сол.

Царицата на лютеницата в Кърджалийско най-сетне огласи тайната съставка, която използва ВИДЕО

Последно се добавят кимион, магданоз, скилидка чесън и черен пипер. Дозата бе умножена по 4 от стопанката и от нея накрая напълниха 45 буркана от половин килограм с печена лютеница.

Последната стъпка бе изваряването, като бурканите с лютеница се варят 15 минути, обобщи рецептата Линка, цитирана от Struma.bg. Почти всяко семейство в санданските села се организира в дворовете или край жилищните блокове и си приготвят предпочитания от тях тип лютеница.

Домашната лютеница има много разновидности, като най добре е по възможност зеленчуците да са собствено производство, а процесът на приготвянето е истински ритуал на сближаване, защото в подготовката и варенето са нужни повече ръце. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук