Побойниците от мелето на колелото на Панаира не са от Арман махала, а от една напълно отделена от нея част, която местните наричат „Гъртлаците“. Това пише "Марица", позовавайки се на жителите на квартала. 

Снощи 40 души се млатиха с колове и железни пръти и се наложи намеса на полицията. 15 души бяха арестувани. 

„Гъртлаците“ са десетина коптора, потънали в ужасяваща мръсотия, които са между ул. „Еледжик“ и „Васил Левски“ - точно пред Малкия гигант. С името на махалата наричат и живеещите в нея.


В Арман махала животът е напълно различен от коптора срещу нея

„Гъртлаци“ наричаме шийката на човек“, обясни майсторът на велосипеди Бойко от Арман Махала. Той е доста буден човек и има интересна обща култура. 

Според него гъртлаците, както им викат в Армана, са считани за отделна група, и двете махали, между които е само ул. „Еледжик“, не общуват помежду си. Живеят незаконно на терена от години и са доста по-късни заселници от жителите на Арман махала.
Те са микрогето, залепено за по-голямото гето, което не иска да има връзки с тях.

„Те са калабалък – не се знае кой чий син е и затова са напълно отделни от нас. Не ги знаем християни ли са, или мюсюлмани. Те са все млади – повечето почти деца. Има една майка с 16 деца! Баща й почина и повечето от децата й израстнаха по домове и им липсва възпитание“, разказва Бойко.

Според него в „Гъртлаците“ има и няколко млади момичета, заради които тръгват караниците. 

Всички в Армана знаеха за боя, но понеже не поддържат връзка с „калабалъка“ в „Гъртлаците“, не могат да кажат за какво е тръгнал.

„Заради момичетата се получава конфликт. Понеже повечето деца са израснали по домове, общата им култура не е лоша, но им липсва възпитание. Ако отидете да търсите хора за работа при, тях веднага ще откликнат“, обясни майстора на велосипеди.
Махала „Гъртлаците“ е чист коптор. Около нея има тонове боклук, а живеещите газят в него. Зад тези стени живеят част от побойниците. Нито един от тях не се показа да говори


Локвите са пълни с попови лъжички 

Когато новодошъл се загледа в рояка бъдещи жаби, местните се шегуват: Рибата ли зяпаш?

Въпреки мръсотията, само над един от схлупените домове стърчат 2 сателитни чинии. Локвите са пълни с попови лъжички.

В момента в махалата са останали само деца и няколко млади жени. Отказват да кажат за какво е тръгнал боят или направо заявяват, че нищо не знаят. Цари законът на ромската омерта.

Арогантни са към новодошлите и се отнасят към тях със смесица от снизхождение и високомерие.

Момче на 12 години бе учудено, че външен е чувал за това сбиване. Младокът бе още по-учуден, като разбра, че за мелето е писано в медиите и всеки може да прочете за него. „Как така да прочете“, недоумяваше момчето. Единствено тази къща в микрогетото е долу горе поддържана

То единствено каза, че боят започнал защото „българи закачали нашите“. 

Както БЛИЦ съобщи, 15 от побойниците, задържани за мелето при кръговото на Панаира, отговарят пред съда за действията си. 

На 11 са повдигнати обвинения за дребно хулиганство, а на другите четирима - за нанасяне на леки телесни повреди, каза за  директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Малко по-късно бе съобщено, че 10 от участниците в снощния масов бой ще бъдат задържани в структурно звено на МВР за проява на дребно хулиганство.

Районен съд-Пловдив е наложил административно наказание „задържане в структурно звено на МВР” за това, че на 12 юни 2020 г. в гр. Пловдив в района на Панаира са извършили непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение и държане към граждани и към органи на властта – служители при ОД на МВР - Пловдив, с което са нарушили обществения ред и спокойствие и което представлява проява на дребно хулиганство по смисъла на чл. 1 ал. 2 от Указа за борба с дребното хулиганство за срок от:

на Ж. Р. -  5 денонощия, на А. А. /отправял заплахи не само към присъстващите, но и към полицейските служители/ - 4 денонощия, на С. Д. - 3 денонощия, А. И.  – 3 денонощия, Д. Д –  3 денонощия, Р. А. – 2 денонощия, О. А. – 2 денонощия, М. З. – 2 денонощия, Ф. Д. – 2 денонощия, Г. Д. – 2 денонощия, Г. З. – глоба в размер на 400 лева.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ