Родна бамя българско производство гони 19 лв. за килограм в Пловдив, а единичната бройка на турски смокини е 1,99 лв., и то на промоция с 50. 

Мъхестият зеленчук, който не случайно се нарича „екстра за заможните“, се предлага в една от местните търговски вериги, в тарелки под 200 грама, с единична цена 3,29 – 3,59 лв.

„Червената бамя е с цена 18,49 лв., а бялата, също българска, е по-евтина – 11 лв. за кг“, обясни служителка в магазина и уточни, че високата ѝ цена е заради големия дефицит на пазара на бамя.

Преди години тя е била традиционна култура за страната, но заради трудоемкото отглеждане и липса на субсидиране, е неглижирана от земеделските производители. В момента не се предлага на борсата край Първенец, нито по пазарите.

В сайтовете обаче има оферти за замразена бамя, като цената за 400 грама е 4,79 лв. За сравнение, през 2011 г. най-високата цена на бамята е била 6 лв. Явно колкото е по-разноцветен зеленчукът, толкова и цената набъбва.

Шареният патладжан в една от големите вериги струва 3,19 лв., докато черният му събрат – 1,89 лв. За сметка на това на стоково тържище „Родопи 95“ килото на черния патладжан върви между 3 и 3,50 лв. 

„Златните“ смокини се предлагат в друга търговска верига. По принцип редовната им цена е 4 лв. без една стотинка за брой, а промоцията за 2 лв. е до днес.

В същия магазин има и други плодове, които подбиват родното производство. Например крушите от Чили са 6 лв., но ако са на промоция, излизат 4 лв. Еднакви са единствено цените на българско черно грозде, и на италианско бяло грозде – 4,99 лв./кг