Праскови, кайсии, ябълки, дини и пъпеши, внос от Гърция, Италия, Полша и от много други места, се продават по родните пазари и магазини. В същото време повечето зеленчуци като краставици, домати, зеле, моркови и картофи са български. Това пише „Телеграф“ след проверка по пазарите в София, Варна и Стара Загора.  

Много е трудно да се каже какво е съотношението между българската и вносната продукция в момента на пазара, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов. Причината е, че картината се променя с часове. Има много вносна продукция, но и българска.

Това се дължи на факта, че страната ни е част от единен европейски пазар и стоки се обменят непрекъснато. Например български дини отиват за Румъния, а у нас се внасят гръцки. 

Иванов посочи, че тази година няма климатични условия, които да повлияят негативно върху реколтата като цяло. Според него цената на дините се очаква да падне още, но при останалите плодове и зеленчуци са достигнати най-ниските стойности. Например доматите струват от 1,50 до 4 лева в зависимост от сорта. По-евтини през тази година спрямо миналата са лукът, морковите, зелето и картофите, посочи Иванов. 

Цени 

По столичните пазари и магазини гръцката праскова върви по 2-3 лева за кило, а нектарините са по 3 лв. Динята от южната ни съседка пък се търгува за 0,60-1 лв. килото, колкото е и българската.

Родните производители обаче тази година са заложили на различни сортове, като има такива без семки с тъмнозелена кора, които струват по 1,70 лв. за кило, а с жълта сърцевина се продават за 2 лева килото. Кайсиите са предимно родно производство, като цената им е 4,50-4,60 лв.

Пъпешите от нашите градини струват 2 лева за кило, а от Гърция са по 1,60 лв. 

Ябълки се внасят от различни държави, като най-масови са италианските и полските. На пазара обаче се срещат и такива от Сърбия и Чили. Цените им варират от 2,50 до 5 лева за кило.  

Зеленчуци 

Българските картофи са от 1,69 до 2,59 за килограм на пазара във Варна. Френските и немските може да намерите и за по 99 ст. килото. Турският зелен пипер се търгува на цени между 2,49 до 4 лв. за килограм, като червените чушки са между 3,50 и 5 лв. Патладжанът от Турция се продава за 2,79 лв./кг. Български краставици сорт „Гергана“ се търгуват за 4 лв./кг и нагоре.

По-евтини са родните корнишони – 3,49 лв./кг. Гръцките и турските домати вървят по 2,49 лв./кг на промоция, а родните по над 5 лв. за кило за розов домат или биволско сърце. Зелето е от 69 до 1,20 лв. за килограм, като вносното е по-евтино от местното производство.

Кочан царевица на сергията върви от 50 ст. до 1,20 за брой. Тиквичките са по 1,20-1,59 лв. за килограм родно производство. 

До 6,80 лева стигна в Стара Загора цената на едрите български розови домати от най-стария познат сорт, които са и най-вкусни според мнозина. Така е в малките квартални пазарчета или магазините, които се снабдяват от производители от близките села.

На кооперативния пазар в града същите домати могат да се намерят на цена 4,50, но само на едно място, където ги продава възрастна жена и където единствено се вие опашка. Миналата година най-скъпите салатни домати не надвишаваха 5 лева килограма.

Иначе цените на различните видове от най-търсения зарзават започват от 2,80 лв./кг. Краставиците не падат под 4 лева – при горе-долу същата цена миналата година.

Вече има червена капия, но е предимно от Гърция – за 4,00-4,50 лева килото. Търговците обещават български червени чушки в началото на август. Зелени се появиха съвсем скоро, като цената им е между 3 и 4 лева в зависимост от търговския обект, от който пазаруваш. 

10 паунда за розова магия в Лондон  

Български домати от сорт „Розова магия“, произведени в Сандански, се продават в Лондон за 10 паунда килото, разказа председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Количествата са малки, но има търсене на хубав салатен домат.

„За да стигне дотам, се пакетира в специални опаковки, което излиза много по-скъпо от това да се транспортират в кашони. В Чехия пък се продават наши праскови, които са с отлично качество и се опаковат специално за износ.

Сиренето от 10 до 20 лева за кило

Килограм сирене в морската столица варира от 10 до 20 лв. в зависимост от водното съдържание в продукта. Цените на кашкавала са от 14 до 30 лв. за кило. Литър мляко се търгува от 2,50 до 4 лв., като вносното е значително по-скъпо от родното производство. Маслото е около 5-6 лв. за 250 грама вносен продукт, родното върви на същата цена.

Килограм кайма е средно 12 лв., като може да се намери и за 10,49 на промоция. Кило свински бут от български производител струва около 13 лв., ако си купите испанско или немско месо, може да намерите и по 7 лв. за килограм на промоция. Стойността на яйцата варира от 30 ст. до 55 ст. за брой в зависимост от размера и производителя. Полските и украинските яйца са дори по 25 ст., а българските над 50 ст. за брой