Върховна касационна прокуратура (ВКП) ще реши съдбата на бургазлиите Деян Димитров-Дългия и Николай Апостолов-Келемето, съобщава "Флагман". Двамата са без обвинения вече цял месец, след като в средата на август бяха арестувани при полицейска акция в ж.к. „Братя Миладинови“.


От Окръжна прокуратура-Бургас са отправили питане към ВКП, която трябва да реши пред коя инстанция да се явят Келемето и Дългия. Това съответно ще определи и тежестта на обвиненията срещу двамата.

Ако срещу тях няма достатъчно доказателства, че са имали намерение да пласират дрогата, която произвеждат, делото ще се гледа пред Районния съд.

Според закона присъдата за държане на дрога е от 1 до 6 години затвор и от 2 000 до 10 000 лв., а за пласиране наказанието е от 2 до 8 години и от 5 000 до 20 000 лв.

При акцията са открити множество прекуросри и прибори за готвене на синтетична дрога. Присъдата за т. нар. прекусори обаче е най-сурова – от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

При блестяща акция на бургаската полиция в средата на август беше разбита мащабна нарколаборатория. В апартамента на Дългия на ул. „Места“ униформените откриха бутилки с фосфорна киселина, натриева основа, разредители, кислол, толуол, червен фосфор, йод, две колби, термометър, които се използват за производство на пико. По самите пособия дори са открити остатъци от синтетична дрога.

Ченгетата намерили във фризера около половин кило кафеникава субстанция, реагирала при полевия наркотест на метамфетамин. Извършената експертиза обаче показа, че веществото е смесица на базата на натриева основа и калий, която също е прекурсор за готвене на пико.

Дългия е арестуван в апартамента по време на акцията, а Келемето е сгащен буквално на прага на жилището. Той носел в себе си 12 опаковки с по 10 хапчета ефедрин, 2 л разредител и бутилка с кислол.

Апостолов е с дебело досие. Той има няколко присъди, основно за грабежи и кражби, лежал е в затвора. Дългия е с чисто съдебно минало.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ