Сигнал за бомба създаде повод за паника сред учениците на ОУ „Васил Априлов”. На място бързо и предварително пристигнаха екипи на бургаската полиция, а ръководството на училището, в рамките на 3 минути и половина, изведе всичките близо 700 ученици на безопасно разстояние от сградата. Униформените направиха бърз оглед на всички класни стаи в училището и не откриха взривното вещество. Всичко това бе част от демонстрационно занятие по евакуиране на ученици в резултат на получен сигнал за бомба в района на учебното заведение, пише "Флагман".

Целта бе да изненада учениците и да провери реакцията им в извънредна ситуация. Децата не са били информирани предварително, а единствените, запознати с реалната ситуация, бяха полицаите и ръководството на училището. 

Демонстрацията симулираше сигнал за бомба в автомобил, паркиран пред школото. На място имаше полицейско куче, обучено да намира взривни вещества, което бързо се справи с проблема и показа на униформените „къде се крие бомбата”. Независимо обаче, че автомобилът бе проверен, по протокол служителите на реда са длъжни да прегледат и вътрешността на училището.

„Длъжни сме да проверим всички помещения и кабинети, където евентуално би могло да бъде поставено взривно устройство. В класните стаи обикновено търсим на места, които биха останали скрити от погледа на учениците, предмети, които не биха направили впечатление на никого. Не можем да проверяваме всяка една чанта – те са собственост на учениците. Училището е свободна институция, достъпна за всички граждани. Не знаем кой с какви помисли влиза и поради тази причина извършваме цялостна проверка. С тези неща не бива да се прави компромис”, заяви Христо Томов – главен полицай към Второ районно управление в Бургас, който взе ключово участие в демонстрацията.


Източник: Flagman