Туба ракия, туршии, както и около 20 буркана с месо. Част от съдържанието на багажника на автомобил при тръгване на гурбет, пише регионалният сайт 24rodopi.com.

Хиляди нашенци отново поеха към Западна Европа след почивката при семействата си по празниците. Приготовленията не пропуснаха частица от родното да отпътува зад граница.

„От там се праща евро, но пък от тук се стягат периодично колети с месо, алкохол. Пътуват с бусове на превозвачи до всяка точка на Европа“, споделя съпруга на строител в Белгия.

„Предпочитаме да си вземем консервирано месо от дома. Там повечето неща просто нямат вкус. Цените са по-евтини отколкото в България, но качеството е същото. Ако си мислите, че ядете нещо истинско в чуждите вериги тук, то и на Запад си мислят така.

Но знаете какво слагате на масата. Най-добре е да се пазарува от селата, от животновъди, защото се знае, че е наистина био. Затова и през лятото подготвяме „месните компоти“, казва заминаващ към Германия гастарбайтер от региона.

В бурканите влиза свинско, телешко, пилешко, пуешко, че дори и риба.

Между 20 и 60 евро струва един колет от Родопите към държава в западната част на континента, като тя се определя от килограмите на пратката.

„Аз пътувам със самолет, но преди това изпращам с бус колети от тук, за да не плащам допълнително за полета“, разкрива тактиката си нашенец, работещ на Острова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук