Вече втори ден в ромския квартал на Видин напрежението не стихва, след акцията на ГДБОП срещу лихвари, предава bgonair.bg. 

Тримата задържани са с обвинения за лихварство, единият от тях има и обвинение за изнудване. Според Окръжната прокуратура тримата действали като организирана престъпна група, която давала кредити, а след това чрез насилие взимала парите в троен размер.

Сред кредитополучателите имало и малолетни лица.

Както БЛИЦ писа се появи информация, че ГДБОП нахлу на грешен адрес. Една от къщите в които са влезли служителите се оказала празна, а собствениците ѝ в Германия.

"Мутри, влязоха вътре, зет ми гол, децата по пижами, едното се напика от страх. Този стрес кой ще ми го плати? Кой ще ми плати вратника, където съм работила цяла година за да го направя?", пита Силвия Микова, близка на един от задържаните.

Прокуратурата обаче отрича да е имало някаква грешка

 

Окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова обясни, че досъдебното производство е започнало още в Специализираната прокуратура. След като тя е закрита, делото е поето от окръжната във Видин. 

"Използвани са всички способи, предвидени в Наказателния кодекс за разкриване на обективната истина, за да можем днес да кажем, че имаме трима обвиняеми за особено тежко престъпление".

Ненкова беше категорична, че точно колкото са разрешенията от ОС - Видин, точно в толкова имоти е било извършено претърсването. То е било в абсолютно съответствие с адресите.

Обвинените остават в ареста за 72 часа, предстои прокуратурата да поиска постоянното им задържане. 

И тримата вече са осъждани, а от обвинението твърдят, че лихварската им дейност започнала още от 2015 година.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук