Хранителните вериги въртят гнусна измама с месото в магазините. Ченето ви ще падне от ужас, като разберете какво всъщност ядем.

Само 30 % от свинското месо у нас е българско производство, а останалите 70 % са внос, коментира изпълнителният директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров.

Тези данни са притеснителни на фона на добрата кондиция, в която се намира в момента свиневъдството в България.

"В големите вериги се правят трикове – пише "Произход България“ , но това е месо, внесено от Испания или от големи борси в Бразилия, което просто е разфасовано тук“, казва пред местния сайт "Ruse Media" Димитров.

По отношение на цената на свинското месо няма причина тя да се вдига. "Ние сме производители и контролираме поне в нашите магазини цялата верига на ценообразуване. Освен това тази година реколтата от зърно – пшеница и ечемик, беше сравнително добра, и няма причини да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно“, смята Вихрен Димитров.

Свинекомплекс Голямо Враново и техни колеги от Североизточна България са започнали износ на живи прасета за Румъния, което е голям пазар.

"Тенденцията в Европа е, че производството спада в Белгия, Холандия, Северна Европа като цяло и ние имаме потенциал да запълним тази дупка. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце, да започнем да произвеждаме повече и да изнасяме и да не сме зависими от сътресения на пазара.

Говорим с колети от Румъния, при тях вносът е 80 процента. Логистично само един камион с половинки трупно месо да дойде от Белгия, той оскъпява един кг с 30 евроцента.

А тук от България до Румъния могат да пътуват живи прасета и ако ние продаваме и добре се кооперираме с румънците и гърците, които също са огромен пазар, мисля, че ще можем да вдигнем процентите“, казва още Вихрен Димитров.