Първата ни задача бе да обезопасим района на аварията. Благодарение на своевременната реакция на местната и държавната власт ситуацията е овладяна и към момента дигата е поправена, съобщи министър Младен Маринов, който заедно с колегите си – министрите на икономиката и на околната среда и водите, пристигнаха тази сутрин в Перник, веднага след получения сигнал за пробив в шламохранилище „Седми септември“, съобщава "Труд".

Своевременно са взети мерки за евакуиране на жители, населяващи къщи в най-ниската част на кв. „Калкас“. За случая е уведомен главният прокурор Иван Гешев, съобщи още вътрешният министър и увери, че полицейските и пожарни екипи ще останат на място до пълното отстраняване на аварията.
Към момента не се наляга допълнителна евакуация.

Министър Емил Караниколов допълни, че сигналът за аварията е получен в 9.15 часа, след като тя е овладяна специалисти от РИОСВ ще извършат проби на водата.

По думите му започват проверки, които ще изясняват причините за възникналия проблем, ще се търси отговорност на собственика на съоръжението. Най-важното е, че няма опасност за населението на Перник, заяви още министър Караниколов.

От своя страна министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Перник заяви, че се надява да не са толкова големи екологичните щети. "Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 предписания какво да се направи и как да се направи, уточни той.
 
"Трябва да си укрепят бреговете на хранилището, да го ползват за извънреден режим, докато си оправят другото хранилище", добави Димитров.
 
"На този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания, добави още Димитров. Но това е решение, ако нямаха газ в котела, какво правим?

За да не спре градът да получава топла вода, трябва да работи заводът. Заводът ако работи с това шламохранилище, означава пак да тече вода докато не се укрепи. Добре е, че в завода има газов котел, ще преминат на газов котел, може цената да е малко по-висока, но и въздухът ще бъде чист, а и градът ще има топла вода. Нали все пак трябва да се погрижим за перничани, добави още Димитров.
 
Той каза още, че ще има санкции, каквито са предвидени в закона.
  
Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че след като е получил сигнала сутринта, веднага се е обадил и на премиера Борисов, който е изпратил трима министри на място. Видяхте, вече стенат е укрепена, няма разлив на вода. Цялата налична техника, с която разполагат фирмите на територията на общината е тук. Виждате какво огромно количество камъни и инертни материали се изсипва, стената ще бъде допълнително укрепена.

Това хранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са следващите стъпки, добави кметът на Перник. Евакуирахме превантивно хора в долната част на квартал "Калкас", затворен беше пътят София- Кюстендил, добави Владимиров и подчерта, че е видимо, че това шламохранилище трябва да бъде затворено.
 
Припомняме, че днес няколко блока в квартал "Калкас" на Перник бяха евакуирани заради скъсана дига на местното шламохранилище. Там се депонира най-фината прах след преработката на въглищата от ТЕЦ “Република”. Водата заля местното футболно игрище, но течът беше овладян и не се наложи по-голяма евакуация на населението.