Входните такси за равадиновския замък поскъпнаха двойно, сигнализират очевидци, цитирани от Флагман.бг. Всеки посетител, който иска да разгледа нетрадиционния туристически обект ще трябва да плаща по 20 лева за вход – двойно повече от 10-те лева събирани доскоро.

На пръв поглед замъкът няма нови придобивки или разширения, не е ясно защо собственикът му – Георги Тумпалов, самопровъзгласил се за граф, е вдигнал драстично цените.

Но това не е всичко, защото всяка допълнителна услуга също се заплаща. Бургазлийка, която е направила сватбена фотосесия в замъка сподели, че е платила и нова такса от 50 лева за техниката, с която е била снимана. Общата сума за двама фотографи, булката и младоженеца достигнала 130 лева!

Впечатление прави, че Георги Тумпалов хич не си поплюва. През 2012 година входът беше 6 лева, следващата година стана 8, в последните няколко лета беше по 10, а сега вече е 20.

Замъкът в Равадиново е определян от мнозина за абсолютна бутафория. Първо, защото няма как в 21-и век да строиш нещо характерно за средновековието и втора – елементите са несъвместимо сменени – от различни епохи и течения, което е шокиращо за естети.

Как е в Европа?

Двата най-емблематични замъка на езерото Лаго Маджоре, например, са на островите Изола Бела и Изола Мадре, собственост на аристократичната фамилия Боромео.

Строежът на първия е започнал през 1632 г. от Карло III от рода Боромео и продължен от синовете му - кардинал Жиберто III (1615-1672) и Виталияно (1620-1690). Дворецът станал място за разкошни празненства и театрални представления, където бил канен аристократичният цвят на цяла Европа. Друг наследник от фамилията - Карло IV (1657-1734) направил разкошните градини  през 1671 г. През периода 1751-1837 тук са идвали много знатни особи, сред които император Наполеон и съпругата му Жозефин де Боарне и принцесата на Уелс Каролин Брунсвик.


Тези градини са реално от 17-и век, проектирани от ненадминатия за времето си Анжело Кривели

Днес посетителите могат да видят стаята, където е бил настанен Наполеон, в двореца има множество стаи, украсени с релефи и щукатури, с антики, полилеи, скъпоценни фламандски гоблени от 15-ти век и картини на големи майстори. В задната част има градина с тераси във формата на пресечена пирамида като Висящите градини на Вавилон, много добре поддържани, с басейни, фонтани, кули и архитектурни елементи. Парапетите са украсени с монументални вази от цитрусови плодове и цветя, а всяка тераса има своя собствена градина, често с басейни и фонтани.


Високата над 8 метра бална зала, в която се е събирал елитът на аристократична Европа


Разкошни мебели, характерни за епохата, украсяват двореца


СПА център на няколко века, в който още тогава са работили специалисти от Далечния Изток


Другият дворец е на остров Изола Мадре, който заема 80 000 кв.м. Тук всичко е автентично – спалните, трапезарията, изящните мебели, скъпите приборите за храна, кабинета на Боромео, проектите, дори мострите, които преди повече от три века са показвани от тогавашните дизайнери.


Напълно автентична трапезария с маси, столове и прибори, използвани от аристократите

Цена за вход на Изола Бела е 15 евро, а за Изола Мадре – 12 евро.  Но над 95% от туристите си купуват  комбиниран билет за двата острова, който струва  20,5 евро или точно по 20 лева на дворец, колкото е и в Равадиново.


Запазен е и проектът от 1828 г., мнозина мастити архитекти днес биха могли да направят нещо подобно само с програми