Гробът на дядо Иоаникий се подпали днес, по време на първата литургия на новоизбрания сливенски митрополит Арсений. Това съобщиха очевидци за „Сливен прес“.

Случката непосредствено до храм „Свети Димитър“ се е разиграла тази сутрин, докато вътре се провеждала първата архиерейска служба, водена от новия владика. На нея присъстваха и повечето от членовете на Светия синод, които го избраха.

Недалеч от гроба е имало няколко души, близки на блаженопочившия митрополит Иоаникий, разказват очевидците. „Вуйчо гори, вуйчо гори“ – се развикал единият от тях. Те предотвратили пожара, който заплашвал да подпали кръста на владиката, с вода от чешмичката в съседство.

Проверка на „Сливен прес“ установила, че гробът на владиката наистина е горял. Следите личат дори и след проливния дъжд в ранния следобед. На мястото, макар точно там да са сложени нови цветя, се вижда почерняла пръст. Обгоряла е и част от дървения орнамент.

Това е първи подобен случай за изминалите 141 дни от кончината на дядо Иоаникий. Фактът, че се случва точно днес и по време, когато в храма служат неговия наследник и другите митрополити, за повечето свидетели, както и за научилите за станалото, не е случаен. А хората се чудят дали става дума за знамение или просто за безхаберие.