Заради масовата истерия, свързана с това ще има ли или не грипна ваканция, пловдивчани създадоха събитие във Фейсбук, свързанo с проблема. То е озаглавено „Масово кашляне от РЗИ до Общината” и е насочено към компетентната институция, която трябва да се произнесе дали ще има така желаната от учениците ваканция.
Събитието ще трае до края на седмицата. 109 души до обяд са декларирали, че ще присъстват и още 150 проявяват интерес.
Като основен аргумент за създаването на самото събитие авторът е посочил, че „сме болни, искаме сигурност”.

„Няма достатъчен брой отсъстващи, защото сме принудени да ходим болни на училище, за да не изоставаме с материала! Така заразата се разпространява с още по-голяма сила! Аз, както и много други мои съученици, се разболяхме вследствие на това. Моля ви за разбиране и адекватни мерки!”, пише ученичка от Пловдив, която се е присъединила към събитието.
Своеобразен протестен фотос си направиха учениците от 8 "е" клас от елитната езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. 
Учениците се щракнаха с маски и нададоха боен вик: "Демонстрираме публично исканията си за ваканция заради опасния върлуващ грип!". Междувременно школници сигнализираха, че са принудени да стоят в класната си стая с якета и шапки. Причината е, че сградата на СОУ "Яворов" не е отоплена, а радиаторите не смогват да загреят.

Децата разказаха още, че от общо 17 ученици днес в клас са били едва 12.

В същото време пред кабинетите на общопрактикуващите лекари от сутринта чакат десетки пациенти. Опашки се извиха в големите ДКЦ-та.

Пловдивчани споделят, че са чакали по два часа, за да минат през преглед.Директорката на "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив д-р Троянчева каза, че на този етап темата за ваканция не стои на дневен ред.

"Продължаваме да следим нивото на заболеваемост в Пловдив и областта. В зимния сезон сме, който е момент на повишаване на острите респираторни заболявания, така че няма как да очакваме нещо друго. Ако има сериозно влошаване, ще преценим, но за момента няма никаква промяна", увери д-р Троянчева, с което определено разби сърцата на бленуващите да изпразнят класните стаи. 

Източник: TrafficNews.bg