Лаврак, но не нашенски, а от Гърция, заля рибната борса в Бургас. Продава се за 12 лева килограма и въпреки че уловеният в наши води е далеч по-вкусен, купувачите не секват. Пазарът “Краснодар” буквално ври от морски дарове преди Великден, информира "Труд".

Калканът е между 25 - 30 лева килограма, но не всеки ден има, заради лошото време и невъзможността на риболовците да влизат в морето. Уловът му е разрешен до средата на април, когато започва забрана, заради размножителния период.

Освен лаврак, на борсата се продават ципура, също по 12 лева, чистен хек - 6 лева, акула филе- 9 лева, а филето от хек държи 10 лева за килограм. Кралската скарида се продава по 10-15 лева килото, ядките от миди вървят по 11 лева, има и пресен сафрид по 8 лева, също внос. Нашият се чака по Гергьовден.

Пресен карагьоз може да се намери за 10 лева, а солената риба също е на пазара: пушеният паламуд върви по 14 лева, чирозът - 25 лева. Много се купува домашният разбит хайвер. 250 грама в кутийка се продават по 3 лева, а 500 грама двойно по-скъпо - за 6 лева. Тарама хайверът е 4 лева за 200 грама.

Сред “народните риби” води иларията - 2 лева, следва цацата, но е замразена - по 3 лева, толкова е и черната мида.

“До Великден ще купуваме риба, после се насочваме към агнешкото. Засега то е на цена - 13 лева килото, колкото беше и миналата година”, обясни бургазлия, застанал пред сергия за риба.

Агнешките дреболии обаче били по-скъпи с левче - тази година, продавали се по 8 лева.
На опашката, традиционно се обменят и рецепти. Освен на скара, лавракът например се приготвя с картофи на фурна, печен в сол или на тиган с гриловани зеленчуци.