Все още не е ясно къде ще живеят ромските семейства с малки деца, които принудително ще бъдат изселени от стара сграда във Враца, пише БиТиВи.

Когато случаят придоби гласност, с него се ангажира националният омбудсман Диана Ковачева. Тя акцентира върху факта, че липсва яснота дали едновременно с принудителното изселване на семействата е помислено за алтернативното им жилищно настаняване.


Ковачева напомни, че институциите на местно ниво са длъжни да направят това, след като процедурата касае права и интереси на деца.

Събарянето на сградата беше отложено, търси се решение, поясни кметът на Враца Калин Каменов.

„На онези, които са регистрирани във Враца и отговарят на условията за настаняване, ние ще съдействаме, кратковременно, до шест месеца, докато намерят решение на своите социално-битови проблеми“, обясни Каменов.

И според кмета, и според областния управител на Враца Иван Сълов оставането на хората в бившата казарма застрашава живота им. А извеждането ставало сега, тъй като сега са отпуснати пари за събарянето на постройката от държавата.

Кметът поясни още, че в продължение на година и половина са провеждани многократни срещи с обитателите на опасната сграда, но те отказвали да я напуснат.

„Една част от тези хора са проблемни, извеждани са от общински жилища заради неплащане на наеми. Когато говорят, че са заинтересовани за бъдещето на децата си, добре е да си дадат отговор, защо позволяват да живеят така…  Аз смятам, че е много лесно да живееш някъде и да не плащаш нищо, да правиш компромиси с бъдещето на своите деца, което според мен е престъпна безотговорност“, коментира още кметът на Враца.

Част от семействата ще бъдат настанени в общински жилища, но бройката засега не е ясна. Не за всички ще има подслон.
Онези от обитателите, които имат имущество или са регистрирани другаде, ще бъдат насочени там, което според потърпевшите не е решение.

Срещу действията на местната власт се обяви бившият депутат и адвокат Тома Томов. Той се закани да сезира главния прокурор и европейския Лаура Кьовеши.