Кандидатът на Има такъв народ за председател на 17 РИК Пловдив област Кристиан Гьошев редовно отсъства от заседанията на комисията на предишните парламентарни избори и осребрява луди пари за командировъчни, понеже е представил адресна регистрация в курорта Свети Влас.

Това разкри пред Plovdiv-online областният координатор на ГЕРБ в Пловдив и кмет на Община Стамболийски Георжи Мараджиев.

Както съобщихме, коалиция ГЕРБ-СДС настоява председател на 17 РИК да е адвокат Дарина Тодорова с дългогодишен опит именно на този отговорен пост. Тъй като съгласие на консултациите при областния управител не се постигна, казусът ще се решава в Централната избирателна комисия.
Междувременно Plovdiv-online направи проучване за работата на Гьошев в 17 РИК на предишните парламентарни избори.

Съгласно решенията на ЦИК за времето на подготовката на избори и до 14 дни включително от произвеждането им, разходите за пътуване на членовете на РИК, чийто постоянен и настоящ адрес не са в населеното място, където се провеждат заседанията на РИК, се заплащат от държавния бюджет.
От Областна администрация Пловдив на Кристиан Гьошев е изплатена сума за командировъчни, която многократно надвишава обичайните разходи на член на РИК.

Това е станало поради адресната му регистрация в баровския морски курорт Свети Влас, откъдето и докъдето пътувал редовно, когато е участвал в заседания на комисията. 

Командировъчните са изплащани срещу представен разходооправдателен документ – фактура за заредено гориво или др.
Отгоре на това Гьошев редовно отсъства от заседанията на 17 РИК особено в края, когато има най-много работа, сочи справка в комисията за присъствието на членовете й.

Въпреки че е трябвало да бъде освободен заради натрупани отсъствия без уважителна причина, това не се е случило, каза Георги Мараджиев.
Отсъствието от работа и заседания на РИК води до необоснована натовареност на останалите членове и поставя в риск цялата дейност на комисията.
Елементарна справка от заседанията на предходните избори показва колко пъти Гьошев е присъствал на заседания.

В края, когато има най-много и най-важна работа за членовете на комисията, Гьошев е липсвал, вероятно е предпочел морето на Свети Влас. Той не е присъствал на заседанията двете предпоследни седмици преди датата на предходните парламентарни избори.

Негово е и основното авторство на безпрецедентния случай на две отменени решения на 17 РИК Пловдив Област – решение № 58/05.06.2021 г. /отменено с решение № 214-НС/ 10 юни 2021 г. на ЦИК поради незаконосъобразност/ и решение № 62-НС/08.06.2021 г.  /отменено с решение № 215-НС/10 юни 2021 г. на ЦИК поради нищожност/, което демонстрира нивото на компетентност на адвоката на ИТН. Касае се за основно непознаване на Избирателния кодекс.

Това обаче е нормално, тъй като кандидатът за председател на 17 РИК, посочен от ИТН – Кристиан Гьошев, освен, че мигрира в политическите си пристрастия съобразно личния интерес, никога досега при участията си в изборни комисии не е изготвил дори едно елементарно решение, казаха членове на 17 РИК.
За компетентността му говори и разпространяваните в профилите му в социалните мрежи на „обучителни клипове“ за машинното гласуване.
За първи път сме изправени пред безпрецедентен избор 2 в 1 за народни представители, президент и вицепрезидент. Организирането и провеждането на два избора е изключително сложна и отговорна задача и не трябва да е място за експерименти, казва Георги Мараджиев.

Очевидно е, че трябва да се заложи на опита, знанията и уменията, ако искаме да проведем нормално изборния процес, категоричен е той.
Всички бяхме свидетели на експеримента с председателя на РИК при предходните избори и осъществения изборен процес. Слабата оценка не е само наша, а и на политическата сила издигнала предният председател на РИК, които анализирайки дейността му понастоящем не го предлагат за този пост, заключи Георги Мараджиев.

Именно заради това от ГЕРБ-СДС категорично настояват 17 РИК да бъде оглавена от Дарина Тодорова – адвокат с 12-годишен опит и предходен 10-годишен стаж в държавната администрация.

Тодорова е председател на РИК 17 от 2011 г., с две изключения, в които е била заместник-председател.
През периода е била председател и на ОИК Пловдив.

Под нейно ръководство, в голямата си част решенията, гласувани в съответните комисии, са приемани с единодушие и не са били обжалвани, а малкото обжалвани, никога не са били отменяни от ЦИК или от съответния съд, което не може да се каже за последните избори, в които тя не бе председател и за първи път в историята си ЦИК прогласи нищожността на две решения на РИК – 17.

Всичко това доказва, че г-жа Тодорова е професионалист, познаващ и прилагащ из основи изборния процес.

Освен това, Дарина Тодорова се отличава с диалогичност и отлични организаторски умения, поради което и ръководената от нея РИК е една от първите в страната, която приключва с обработването на изборните резултати, независимо, че обхваща район, простиращ се на огромна територия и съдържащ голям брой секционни избирателни комисии.

Дейността на РИК е съвкупност от непрестанна работа с представителите на политическите партии, общинската и областната администрация, Информационно обслужване и органите на Министерство на вътрешните работи и Пожарна и аварийна безопасност, които винаги са работили в синхрон с комисиите, председателствани от г-жа Тодорова.
Адв. Тодорова не е била политически ангажирана и не членува в политическа партия.
В случай, че г-жа Тодорова не бъде назначена за председател, от ГЕРБ-СДС заявяват, че не желаят участие под друга форма в ръководството на РИК 17.
Решението е в ръцете на Централната избирателна комисия.