Вчера бях информиран, че е установено петно около кораба „Vera SU”, в размер на около 20 см., което е потвърдено от наш представител и от представители на други институции.

Това заяви на брифинг директорът на „Морска администрация“ – Варна кап. Валентин Енчев, предаде Радио „Фокус“ – Варна . Той посочи, че при тези лоши метеорологични условия това е нормално.

Кап. Валентин Енчев допълни, че източникът на замърсяването идва от кораба, тъй като по него има всякакви механизми.

„Има дребно изтичане и казвам, че е дребно, защото всички, които са били на място споделят, че е било временно, но все пак съществува. Днес не е установено абсолютно нищо и вече се е размило петното. Знам, че има много версии, откъде е изтичането, но не можем да потвърдим нищо. Пак казвам, в последните три дни времето беше изключително лошо“, обясни специалистът.

Кап. Валентин Енчев допълни, че Басейнова дирекция - Варна продължава да отказва достъп до резултатите от изследванията от страна на „Морска администрация“, с мотива, че администрацията няма законово основание за това.

„А ние имаме такова основание и това е чл. 56 от Закона за морските пространства. Но понеже нямаме достъп до тези резултати, аз ги научавам от Вас (журналистите)“, категоричен бе Енчев.

На въпрос дали с влошаване на метеорологичните условия има опасност за кораба, директорът на „Морска администрация“ – Варна заяви, че опасност винаги има.

„Естествено, че постоянно се следи неговото състояние и всякакъв план, който се прави с идея да има прозорец за няколко дни работа – става все по-труден. Въпреки това план има. Отново обаче искам да подчертая, че това е доста трудно“, каза още кап. Енчев.

По отношение на преговорите с корабособственика стана ясно, че информацията от страна на застрахователя е противоречива. Има вече наети допълнителни адвокати от всички страни, защото казусът е сложен.

„В тази връзка, ние като крайбрежна държава продължаваме да работим по плана, който имаме. Моля за търпение и разбиране в тази ситуация, защото трябва да изчакаме добро време, за да се действа“, каза още директорът на „Морска администрация“ – Варна.

От снощи времето в района на заседналия кораб е много лошо и не се предвижда качване на хора, тъй като на практика е невъзможно.

„Корабът е постоянно заливан, получавам видео от кораба и единственият начин да се наблюдава кораба е от сушата“, каза в заключение кап. Валентин Енчев.