До три лева е цената на чадърите и на шезлонгите на 26 плажа в страната, става ясно от писмен отговор на служебния министър на туризма Стела Балтова на въпрос на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която сега е депутат от ГЕРБ, съобщава "Труд".

От 133 плажа в страната само 67 са намалили цените на чадърите и шезлонгите. Оказва се, че половината от плажовете таксуват туристите по нормалната си тарифа, въпреки кризата с Covid-19. Като напълно безплатни са само 11 плажа. Това са Ривиера, Буните 2, Обзор Мотела, Бургас - северен, Бургас централен, Приморско - централен , Къмпинг “Нестинарка”, “Шкорпиловци - юг, “Ахелой”, “Атанасовска коса” 1 и Царево централен.

Комплект от плажни принадлежности от чадър и два шезлонга за общо 9 лева може да наемете на плажа на Каварна, Кранево - север, Къмпинг Черноморец, Дюни - юг, Сахара 2.

За чадър и два шезлонга трябва да платите 15 лв. на плажовете “Кранево-централен”, “Св. Св. Константин и Елена”, “Аспарухово”, “Шкорпиловци централен”, “Робинзон”, “Слънчев бряг - централен” и “Слънчев бряг - юг”, “Поморие - юг”, “Крайморие”, “Божурец - топола 1”, “Акротирия-изток” и “Малък плаж оазис”-зона 3.

225 морски ивици са проверени от началото на лятото до 4 август 2021 г., става ясно още от отговора на министъра на туризма.

Най-голямата глоба от над 11 хил. лв. е наложена на “Смокините-север”, където инспектори от ведомството открили при проверката на място множество плавателни средства в зоната за плуване, боклуци, както и обект с неясно предназначение на морската ивица. С над 7 хил. лв. е глобен концесионерът на плажа на Дюните заради по-малкия брой спасители и указателни табели.