Улици, проходими само с лодки. Такива са няколко в Малево, те сродяват хасковското село с Венеция, съобщава haskovo.net.
„Канализация няма. По тази причина от общината казват, че няма да положат настилка по тази улица. Като нея са още няколко в селото. На практика са непроходими с автомобил, минава се само пеша, при това с ботуши. Или с лодка”, обяснява кметът на селото Михаил Михайлов.
 

По улицата, която показва, са блокирани в калта и водата десетина семейства. На хората им е дошло до гуша да газят калта до колене и да заобикалят дълбоките локви, някои от които заемат почти цялата ширина на улицата и оставят тясна ивица в края за преманаване, при това само в индианска нишка.
 
Семейството на Николай Апостолов живее в къщата на ъгъла, в началото на улицата-канал. Техният проблем е липсата на канализация. Точно пред дворната врата е ямата, някогашен кладенец. Дълбочината е 15 метра. Пълна е догоре с отпадни води, покрита е с метално кофражно платно. „Изпитвам истински ужас винаги, когато детето мине оттук. Пропадне ли някой в дупката, не ми се мисли”, споделя младият мъж.
 
„Аз съм международен шофьор, имам пари. Исках да съберем пари съседите и да си направим сами канализацията. Сметнахме, че ще тръбите ще струват 7000 лева, трудът от нас. Обаче казаха, че каквото и да направим, ще е незаконен строеж и ще го бутнат. Общината не иска да прокара канализация. Какъв изход имаме?“, пита се горчиво мъжът. И отсича, че е готов да дари анонимно сумата на общината, само и само да прекара канализация по улицата.
 
Кметът Михаил Михайлов пък припомня, че на последните избори от ГЕРБ, а и самият Добри Беливанов, са обещавали всяко село да има собствен бюджет. „Ако бяха изпълнили това обещание, колкото и малък бюджет да имахме, досега тази улица да беше направена“, уверява селският управник. И ни отвежда до друга улица в селото, уникална с канализация наполовина.
 
„Тръбите свършват нагоре по улицата, мръсните води се стичат по  това дере дотук, където отново има тръби”, показва кметът. Прекъсната канализация върви със съответната воня. И тук необходимите средства са към 7-8 хиляди лева, но никой в селото вече не вярва, че някоя институция ще ги отпусне.
 
От община Хасково коментираха, че е е минала обществена поръчка за чакълиране на улици в Хасокво и в селата на общината. Поръчан е и фрезован асфалт. Въпросната улица-канал в Малево е в списъка за чакълиране, уточниха от администрацията.