Срещу 426 065 лв. общината търси фирма за подмяна на облицовката на водната каскада, новият фонтан ще бъде озвучен Започва ремонтът в центъра на Сапарева баня, предвиден от миналата година, пише "Вяра".

Общината търси изпълнител за подмяна на облицовката на водната каскада пред сградата на ул. „Германея”, където се намират читалище „Просветен лъч”, участъкът на МВР, администрацията на града, площадът със озеленяване и водни площи.

Съществуващият фонтан е с компрометирана стоманобетонова конструкция- налични са пукнатини, което от своя страна е довело до компромитиране и на хидроизолацията и облицовките. Тръбната разводка за водни ефекти е корозирала и се наблюдават течове. Оборудването в помпеното помещение-помпи, датчици и др., е изцяло амортизирано. Липсва филтрираща система за водата.

С оглед постигане на съвременна функция и визия на фонтана, ведно с прилежащите му съоръжения – помпено помещение и тръбни разводки, се изисква реконструкция и модернизацията им, като се предвидят и ново обзавеждане и оборудване: нови дюзи, осветление със синхронизирано управление, нова помпена група с динамично управление, филтрираща система, система за дезинфекция на водата и др., необходими за правилното функциониране на фонтана.

Ремонтът и реконструкцията ще допринесат за подобряване, обновяване и доразвиване на съществуващите туристически атракции в община Сапарева баня и популяризиране на града като място на древна култура и туризъм.

Ще допринесе за развитието на туризма в съответствие със съвременните стандарти и за конкурентноспособен туризъм, пише в документацията. Оттам става ясно още, че новата каскада ще бъде озвучена чрез специално оборудване.

Избраната фирма трябва да достави и монтира система за синхронизирана работата на водни ефекти и осветление по музикална хореография. Сред заложените дейности е доставка на комплект озвучителна система и изработване на хореография за 3 песни по избор пуск, тест и настройка, програмиране.

Предвижда се реконструкция и подмяна на водните огледала, демонтаж на старата фигура на фонтаните, като е заложено изграждане на съпътстващи водни елементи технически съоръжения.

Прогнозната стойност на поръчката е 426 065 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие – 6 април. Рремонтът бе заложен в бюджета на общината за 2022 г.

В раздела за капиталови разходи за подмяна на облицовката на водната каскада пред административната сграда и оформяне на централното градско пространство бяха заложени 400 000 лв. собствени средства.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук