Обявено е бедствено положение на територията на общината. Това каза за „Фокус“ кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Поводът е, че река Ерма излезе от коритото си в землището на Трън и наводни къщи и дворове.

Стихията бушува: Река Ерма наводни Трън, дървета премазаха коли в Пампорово, а във Варна... ВИДЕО


„Към момента обстановката се поуспокои. Имаме заповед от днес, в която след заседание на Общинския щаб, е обявено бедствено положение на територията на общината.

Въведен е в действие Общинският план за защита при бедствия в частта ѝ за наводнение. Река Ерма на места излезе от речното корито и наводни 5 дворни пространства и приземен етаж на една къща“, посочи кметът.

„Засега нямаме сигнали за населени места без ток в общината, но получаваме множество сигнали за наводнени земеделски площи заради излизането на реката от коритото ѝ, както и унищожена реколта.

Извънредно: Река Искър излезе от коритото си край София, ето какво се случва СНИМКИ

Имаме и множество сигнали за паднали дървета и клони към село Проданча. Доброволното формирование на Община Трън е на място там и почистваме, за да можем да осигурим достъп на хората от общинския център.

Занесли сме хляб. Там имаме 7 постоянно живеещи хора. Осигурили сме им хляб и продукти от първа необходимост,. Овладели сме ситуацията засега“, каза още Цветкова.

Цунами! Струма вдигна нивото си с 1,5 метра, в Кочериново е ад, р. Бистрица кипи, придошли са още 4 реки

„Предвиждаме днес или до утре да се изгради дига там, където реката разруши дигата, за да може да предотвратим повторно излизане на реката. Бедственото положение ще е в сила до 7 дни по решения на Общинския щаб", допълни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!