Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност кмета на община Чупрене Ваньо Костин, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Той е обвинен за длъжностно и за документно престъпление (по чл. 282 и чл. 313 от НК) за продажбата на общински земи на фирми на родственици, в т.ч. на негово недекларирано дружество – всички те попадащи в територията на бъдещски комплекс „Миджур“. За този комплекс вече има одобрен от Върховния административен съд проект на общината и се търси инвеститор, съобщава "Труд".

Кметът на Чупрене бе задържан на 9 април 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура, подпомогната от КПКОНПИ и Дирекция „Жандармерия“ в МВР. При операцията бяха претърсени кабинети в общинската сграда и множество адреси в Чупрене, с. Долни лом и Белоградчик. Намерени и иззети бяха общо 20 договора за продажби, повечето от които извършени без законна тържна процедура.


Иззети са памети на компютърни конфигурации и други доказателства, относими към досъдебното производство. Разпитани са близо 20 свидетели, част от които пред съдия.

Днес, 10 април 2019 г., на Ваньо Костин бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвинения.