480 видеоклипа за превишена скорост са направени в тунел „Железница“ само за 1 седмица, след като бе пуснат в движение. На място пътните полицаи са съставили 4 акта за административни нарушения, съобщи електронното издание „Струма“, което цитира говорителя на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова.

Ограничението на скоростта е 80 км/ч, а за нарушителите следят над 100 камери, монтирани в 2-километровия тунел.

Има светлинна сигнализация и знаци, които трябва да се спазват от шофьорите. Масово обаче правилата се нарушават, въпреки че патрул на „Пътна полиция“ дежури непрекъснато през деня и нощта на изхода на тунела в посока Гърция. Освен че не се спазва скоростта, камерите са засекли и драстични случаи, при които коли спират вътре в тунела и пътниците излизат навън.

Кметът на Симитли също е станал свидетел на неразумно поведение от страна на шофьори в тунел „Железница“. „Карам си днес в тунела, а зад мен се образувала колона.

Натискат клаксоните, бибиткат ми да карам по-бързо, но аз продължавам с 80 км/ч.  За съжаление записите от камерите в тунела все още не могат да се ползват от полицията за съставяне на актове на нарушителите“, заяви кметът на Симитли. 

Тунел „Железница“ е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т.н.

Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини.

В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

Глоби

„Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби. Хората в момента минават през обучение.

Ще засилим и третия начин - по пощата. Имаме идеи, които през следващите дни ще споделим и се надявам, че и там ще имаме резултат. Тъй като несъбирането на глобите реално засилва чувството на безнаказаност“, каза по-рано днес МВР-шефът Калин Стоянов.

„Жандармерията е една от структурите, които имат огромен ресурс. Ежедневно тези служители извършват множество проверки на пътя. Говорим за проверки както на МПС, така и на лицата в него.

В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има възможност да провери дали той има административно наказание и съответно, ако има - ще може да му връчи глобата или наказателното постановление“, добави той.

За ролята на пощите Стоянов обяви, че това е двустранен процес. „Освен ние, ангажимент имат и служителите на пощата. Следва да вземем решението кое как да се случи – но ще е бързо.

Абсолютно поставено е на масата, така че ще се случи. Нека не забравяме, че има сериозен обем хора, които изобщо не знаят, че те имат наказателно постановление или глоба по фиш и целим те да си получат всичко“, каза министърът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук