Пробиването на тръбата на тунел "Железница", част от ЛОТ 3.1. на Автомагистрала "Струма", започна край Симитли, съобщи БГНЕС.

Скатът на двете тръби е бетониран откъм Симитли. В момента на дясната се набиват тръби за т. нар."чадър", а на лявата само е маркиран сводът на тунела. Откъм Благоевград все още се работи по оформяне на площадката.

Тунелът е с дължина 2.2 км. Двете тръби на тунела ще се пробиват с тунелни багери, които са в базата на фирмата изпълнител в подстъпите към тунела. Те ще започнат същинската работа по пробиването на тунела на 10 октомври.

Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел изграждан досега у нас. Стойността на договора е малко над 185 млн лв. без ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Срокът за изпълнение на проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на тунел „Железница“ (от км 366+720 до км 369+000) e 1060 календарни дни. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка тръба ще е около 2 км.

Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.