От седмица Калинка Милушева от Бургас е между живота и смъртта в реанимацията на УМБАЛ-Бургас. На 7 юни, тя е претърпяла пътен инцидент, който я е пратил в кома. Жената е блъсната от товарен автомобил на куриерска фирма, докато се връщала от близката пекарна. Катастрофата е станала на паркинга зад блок 70 на ул. „Христо Ботев“, съобщава "Флагман".

Близките й са решени да алармират за системния проблем, на който Калина е поредната жертва. 

"Майка ми е блъсната от кола, която се движела на заден ход. Шофьорът вероятно изобщо не я е забелязал. Тя вървяла до старата къща до блока. В този район тротоарите са неизползваеми, или по-скоро са за паркиране на автомобили. А хората са принудени да вървят по пътя, където се движат колите. Най-големият кошмар обаче е на паркинга зад блока, където винаги е задръстено от камиони и микробуси, които зареждат търговските обекти на партерния етаж на блока“, обяснява дъщерята на пострадалата Калинка – Десислава Андреева.


Паркингът не е достатъчно широк, за да позволи на товарните автомобили да обръщат. Така шофьорите имат само един вариант – да се движат на заден ход поне до кръстовището с ул. „Христо Фотев“, за да извършат маневрата. Зад блока се намира и стара къща, общинска собственост, която е дадена за нуждите на Съюза на глухите в Бургас. Пътят между къщата и блокът е прекалено тесен за разминаване на две коли. Често автомобилите минават и през тротоара откъм страната на къщата, където е станал инцидентът с Калинка.

Огромният проблем на района са и липсата на достатъчно паркоместа, което принуждава шофьорите да спрат на тротоари и зелени площи. Община Бургас има идея в близост - при улиците "Самуил" - "Фотев" - "Шейново", да изгради двуетажен паркинг за 60 коли. Това значително ще облекчи живущите, които няма къде да паркират.. Въпреки това обаче те излязоха с подписка, че не искали паркинг. 
 

„При сблъсъка с колата майка ми си е ударила главата в стената на къщата. Има тежки травми, с опасност за живота е. Молим се да прескочи трапа и да оздравее. Тя е на 82 години, но бе толкова жизнена преди инцидента, беше енергична като малко дете. В този район е истински ад за възрастните хора – тротоарите са разбити, обрасли, или с паркирани коли, невъзможно е да се върви по тях, улицата е прекалено опасна. Призоваваме Община Бургас да вземе мерки“, казва дъщерята на Калинка.

Близките й искат да се направи още един вход към въпросния паркинг зад блока – от страната на ул. „Христо Фотев“, който да минава пред къщата. Така няма да има нужда колите да се движат на заден ход, а ще имат вход и изход. Освен това те призовават за ремонт на улиците и тротоарите в този район, а след това и въвеждане на синя зона, за да спре хаосът с паркирането, настояват и за законови промени, които да задължат монтирането на камери за задно виждане във всички товарни коли. Те имат намерение да се срещнат и с кмета на Бургас Димитър Николов и да представят исканията си пред него.

През последните години Община Бургас преобрази много улици в жк „Възраждане“, които не бяха ремонтирани от години. И за всички останали има проекти и всяка година се отделя финансиране за няколко от тях.