Община Русе се готви да забрани карането на велосипеди и скейтбордове в самия център на дунавския град, гласи докладна за предстоящата сесия на ОбС. Предвижда се ограничението да обхваща централния площад „Свобода”, главната улица „Алекксандровска”, както и парковете в Русе.

Забраната се готви заради зачестилите случаи, когато бързо движещи се се колоездачи застрашават пешеходците по центъра на дунавския град. Според сдружение „Вело Русе” обаче смятат, че е нереално всички велосипедисти да бъдат поставяни под общ знаменател – неразумните младежи, спокойно каращите за разходка и улегналите делови хора, предпочели велосипеда пред автомобила. Същото важи за любителите на ролери и скейтбордове. „Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата „преминаване със съобразена скорост“ – точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата, пише в разпространено до медиите становище на сдружението.

От „Вело Русе“ припомнят, че именно те са предложили във Велосипедния план на града да бъде изключена „Александровска“ и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път), както и за изключване на велоалея по ул. „Александровска“ от проекта за реконструкция на пл. „Батенберг“ и движението с велосипед да става по алтернативен маршрут по бул. Съединение и ул. „Петко Д. Петков“. Затова от „Вело Русе” подготвят протестно шествие срещу предложените промени в общинската Наредба №18 в сряда вечерта, което трябва да обиколи по целия център на дунавския град.