33-годишният Явор Т., който бе обвинен в оскверняването на гроба на Дарина Министерска и бебето й Никол, е бил осъден на затвор. Това съобщи майката на Дарина - Ваня, цитирана от "Телеграф". „Откакто е осъден, няма посегателства“, допълни почернената жена. По думите й мъжът е осъден на около година ефективно, тъй като е криминално проявен, а поругаването на гроба е било извършено в изпитателен срок от предходно осъждане.

Междувременно днес убиецът на младата майка и дъщеричката й - Викторио Александров, се изправя пред Върховния касационен съд, за да жали доживотния затвор. Според него и защитата му присъдата била несправедлива.

Справедливост

В началото на миналата година Софийският градски съд осъди Александров на 20 г. затвор. Мъжът призна фактите по делото и поиска то да протече в условията на съкратеното съдебно следствие, което автоматично му уреди намаляване на присъдата с 1/3. Последва протест на прокуратурата и жалба пред Софийския апелативен съд. Горната инстанция обаче осъди Викторио на доживотен затвор. Сега той жали присъдата, защото била несправедлива и настоява или тя да бъде намалена, или делото да се върне на долна инстанция.

„Не искам да мисля, че това може да се случи“, коментира Министерска. „Все се надявам, че мъдростта и справедливостта ще надделеят, защото в крайна сметка това са целите на българското правосъдие в неговите основи“, добави тя. „Доживотният затвор е единственият вариант за цялото общество“, категорична е почернената майка. „Виждате какво се случи с поредната убита жена. Отново от IT, отново удушена и отново в сак (визира убитата от приятеля си сенегалец жена в столицата – б.а.). Тези убийства се мултиплицират“, каза Министерска.

Зверство

Убийството на Дарина и бебето Никол бе извършено в края на октомври 2018 г. в столицата. Тогава младата майка бе открита в дома си простреляна, а едногодишната й дъщеричка липсвала. Според обвинението охранителят Викторио стрелял срещу приятелката си след скандал. Двамата живеели на семейни начала, но се разделили. След убийството нейни близки разказваха, че охранителят я тормозел системно. След като застрелял Дарина, Викторио взел дъщеря си и побягнал. Обикалял из столицата заедно с детето, но когато дошла полицията, охранителят хладнокръвно застрелял и бебето. Направил опит да се гръмне, но само се одраскал.